Uskok pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana i 51-godišnjeg talijanskog državljanina ekvadorskog kokaina zaplijenjenog u Pločama

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana i 51-godišnjeg talijanskog državljanina zbog krijumčarenja najmanje 102 kilograma kokaina, skrivenih u pošiljkama banana koje su u luku Ploče stigla iz Ekvadora.

Uskok je ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio da su optužnicom obuhvaćeni organizator skupine, 60-godišnji M. J. te R. G. (45), S. J. (56), carinski službenik Z. E. (51) i talijanski državljanin Andrea M. (51).

Navodni organizator je, prema optužnici, od 2019. do kraja 2020. godine, na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s točno određenim zaduženjima i ulogama radi nabavke, prijevoza, prijenosa i prodaje velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije.

Tužiteljstvo je preciziralo da je carinik Z. E., nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila je brodom do krajnjeg odredišta u luci Ploče, osigurao neometan provoz kontejnera kroz luku Ploče do ranije dogovorenog odredišta.



Carinik je pritom, dodaje Uskok, obavještavao organizatora o kretanju kontejnera nakon iskrcavanja, nakon čega su M. J. i R. G., na parkiralištu kraj osnovne škole, izvadili kokain iz kontejnera i pretovarili ga u vozilo R. G., a koji je drogu uskladištio u stanu u Metkoviću.

Potom je, nadodaje Uskok, S. J. putem mobitela upućivala R. G. radi pravovremene i točne predaje dogovorene količine kokaina četvrtookrivljenom Andrei M.

Tako su, ističe tužiteljstvo, u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25.000 eura po kilogramu, pri čemu je Andrea M. u najmanje dva navrata preuzeo najmanje 42 kilograma kokaina.

Andrea M. se tereti da je u jednom navratu, u posebno prerađenom prostoru vozila, uspio prevesti 21 kilogram kokaina do kupaca u Italiji, dok je 26. lipnja 2020., pri pokušaju krijumčarenja 21 kilograma kokaina, uhićen u Baćinama i osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću na šest godina zatvora.

Uskok ističe da je skupina prodajom kokaina zaradila najmanje dva milijuna eura, dok je Andrea M. prodajom 21 kilograma te droge zaradio najmanje 525.000 eura. Ovisno o doprinosu svakog od pripadnika udruženja, M. J. je cariniku predao 40.000 eura, dok je R. G. dobio 10.000 eura.

Uskok je i optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Komentari