Uskok pokreće istragu protiv uhićenih sudaca i poduzetnika iz Osijeka te braće Mamić

Darko Krušlin odlazi s istražiteljima. Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice sudaca, Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića, koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita te poduzetnika Drage Tadića. Također, pokreće se i istraga protiv braće Mamić.

Iako se u priopćenju USKOK-a ne navode imena osoba protiv kojih se pokreće istraga, radi se o osobama koje su jučer uhićene u Osijeku.

Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Sudac prihvatio sat

56-godišnji Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, osumnjičen je da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji mogućnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti.



Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, s ciljem da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, što je sudac prihvatio.

Sumnja se da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s 63-godišnjim Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku.

Obećali Mamiću oslobađajuću presudu 

Vekiće je Mamiću predočavao da će on osobno, koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s 67-godišnjim Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Obećao mu je da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist Zorana Mamića i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga je Zdravko Mamić, zajedno s bratom, ostvario kontakt i s Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao Zoranu Mamiću koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka.

Navedeni iznos je osumnjičeni 60-godišnji Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao Vekiću za njega i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Mamića i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Inozemna putovanja i utakmica u Engleskoj

Zdravko Mamić je, zajedno s bratom Zoranom, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko Mamić autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekića na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Komentari