Uskok podigao optužnicu protiv osmero utajivača PDV-a

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog utaje PDV-a u sastavu zločinačkog udruženja pri čemu su osumnjičeni navodno podijelili plijen od 6,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da je optužnica, zbog utaje PDV-a prilikom nabave čeličnih armatura iz Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Rumunjske te Bosne i Hercegovine, podignuta protiv osmorice u dobi od 31 do 61 godine.

Uskok 61-godišnjaka i 58-godišnjaka tereti da su kao voditelji poslovanja okrivljene tvrtke od listopada 2016. do 31. siječnja 2019. u Zagrebu i Sisku, povezali u zajedničko djelovanje 59-godišnjeg zaposlenika okrivljenog trgovačkog društva, 55-godišnjeg poslovođu tri tvrtke, 31-godišnjaka, 49-godišnjaka, još jednog 55-godišnjeg poslovođu četiri poduzeća i 43-godišnjaka radi stjecanja materijalne koristi umanjenjem PDV-a u odnosu na okrivljeno trgovačko društvo.

Okrivljenici su, ističe Uskok, u okviru nabave čeličnih armatura iz inozemstva te njezinom prodajom u Hrvatskoj, angažirali poduzeća pod kontrolom dvojice 55-godišnjaka i prikazivali kao da je okrivljena tvrtka armaturu kupila u Hrvatskoj od njihovih tvrtki.


Tužiteljstvo dodaje da su 61-godišnjak i 58-godišnjak posredstvom 59-godišnjaka organizirali nabavu armatura od inozemnih prodavatelja i uplaćivali predujam te organizirali prijevoz armatura do vlastitih skladišta i tvrtki dvojice 55-godišnjaka.

Pritom su dvojica 55-godišnjaka na račune svojih tvrtki primali uplate od okrivljenog poduzeća i dio primljenog novca prebacivali na račune prodavatelja te nalagali izradu lažnih računa s obračunatim PDV-om i drugu prateću dokumentaciju u kojoj je lažno navedeno da su armaturu okrivljenom društvu prodale tvrtke 55-godišnjaka. Uskok nadodaje da je četvrtookrivljeni 55-godišnjak u tu svrhu angažirao 31-godišnjaka, dok je sedmookrivljeni 55-godišnjak izrađivao lažne račune, zajedno s 43-godišnjakom.

Uskokova optužnica tereti 61-godišnjaka i 58-godišnjaka da su lažne račune koristili za neosnovano iskazivanje pretporeza od strane okrivljene tvrtke, na temelju čega je neosnovano umanjena obveza uplate PDV-a u državni proračun “u iznosu većem od 27,7 milijuna kuna”.

Uz to, optužnica tereti dvojicu 55-godišnjaka za izvlačenje dijela tog iznosa posredstvom 49-godišnjaka i 43-godišnjaka koji su na taj način u gotovini podigli više od 6,8 milijuna kuna, a koje su, sukladno dogovoru i njihovim ulogama, međusobno podijelili, izvijestilo je tužiteljstvo.

Komentari