USKOK odgovorio na teške optužbe Nikole Grmoje: Ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na naš rad i rad DORH-a

Uskok/Marko Prpic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja na televiziji N1 teško je danas optužio predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Kazao je da je premijer “zapovijedao DORH-u”. Reagirao je USKOK.

“Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze”, rekao je Grmoja u razgovoru za N1.

Uslijedila je reakcija USKOK-a.

USKOK: Neutemeljeno mišljenje zastupnika

“Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato”, navodi USKOK u priopćenju.

“USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju.

Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru.

Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona”, stoji u priopćenju.

Komentari