Uručeni ugovori za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Josip Aladrović/Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar rada Josip Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc uručili su ugovore vrijedne više od 57 milijuna kuna za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa radi zapošljavanja osoba s invaliditetom u zaštitnim radionicama.

Ministar Josip Aladrović izrazio je zadovoljstvo jer su ugovori uručeni svima onima koji su na taj način odlučili osuvremeniti pogone i zaposliti osobe s invaliditetom. Naglasio je da kontinuirano raste broj zaposlenih iz očevidnika osoba s invaliditetom, pa ih je ove godine zaposleno 13,5 posto više nego lani.

– Na taj način ćemo nastaviti, poručio je ministar istaknuvši da se, gledajući sve što su zajedno s današnjim ugovorima Zavod za zapošljavanje i Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplatili kroz poticaje, radi se o više od 200 milijuna kuna na razini ove godine.

Dodao je kako ubuduće treba težiti tome da se učini još više. Podsjetio je da je tijekom nedavnog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom naglašeno da takve osobe treba što više uključiti u normalne tijekove života.



– Mislim da ne postoji bolji način za to od uključivanja u svijet rada i ovo je jedan od vidova potpore Vlade i Zavoda za zapošljavanje uključivanju osoba s invaliditetom u rad, kazao je Aladrović.

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc napomenula da je zapošljavanje pod posebnim uvjetima putem integrativnih radionica relativno mlad institut u Hrvatskoj, koji je zaživio tek 2018., no već imamo pet integrativnih radionica na ovom natječaju i očekujemo da ćemo ih uskoro imati još.

– Bitno je naglasiti da integrativne radionice ne znače getoizaciju osoba s invaliditetom i njihovo grupiranje mimo otvorenog tržišta rada, već omogućavaju dodatnu stručnu podršku osobama s invaliditetom, razumnu prilagodbu i sudjelovanje u radnim procesima pod uvjetima koji vladaju na otvorenom tržištu rada. To je vrlo dobar model, značajan za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada te ćemo ga u idućem razdoblju unaprjeđivati, poručila je Benc.

Direktorica tvrtke Hedona Alemka Lončar rekla je da kao integrativna radionica trenutačno od 30 radnika zapošljavaju 15 osoba s invaliditetom, a bave se proizvodnjom čokoladnih slastica i pralina.

– Širimo djelatnost i planiramo zaposliti još osoba s invaliditetom, istaknula je Lončar dodavši kako će dodijeljenim sredstvima od gotovo četiri milijuna kuna nabaviti nove strojeve i opremu i proširiti kapacitete.

Komentari