Urša Raukar-Gamulin bogatstvo temelji na povratu imovine, ali i otetome što su partizani suprugovoj obitelji dali nakon 1945. godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Urša Raukar-Gamulin saborska zastupnica platforme Možemo! svojom podebljom imovinskom karticom izazvala je veliki interes javnosti, te je proglašena jadnom od najbogatijih saborskih zastupnica. S jedne strane Raukar-Gamulin brane, dok je s druge strane kritiziraju za njezino licemjerstvo s obzirom na to kako kao ljevičarka ne živi svoja uvjerenja. 

Portal Direktno analizirao je još detaljnije njezinu imovinsku karticu, ali i porijeklo imovine njezina supruga, što otkriva kako je obitelj Raukar-Gamulin u modernoj Hrvatskoj iskoristila sve pogodnosti denacionalizacije, a istodobno i pogodnosti komunističke Jugoslavije, zadržavši ili prodavši nekretnine koje su isto tako nekome drugome prethodno bile nacionalizirane.

IMOVINSKA KARTICA URŠE RAUKAR-GAMULIN Kuće, stanovi, vikendica, poslovni prostori i zlatne poluge, tek su dio imovine najbogatije saborske zastupnice



Porijeklo imovine

Politička aktivistica ranije je objasnila kako je svu svoju imovinu njezina obitelj stekla prije drugog svjetskog rata, što ne čudi s obzirom to da joj je šukundjed s majčine strane bio je Ivan Kukuljević Sakcinski.

No imovina koju je obitelj stekla nacionalizirana je, ne bi li tek ’90-ih HDZ omogućio povrat imovine onima kojima je ista oduzeta. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u Saboru je 30. svibnja 1990. kazao: “Naša demokratska vlada preuzima Hrvatsku u zabrinjavajućem stanju gospodarske osiromašenosti i općeg zaostajanja za Europom. Potrebno je što prije iznaći putove za izlaz iz društvenog vlasništva i stvoriti uvjete za pravnu i financijsku sigurnost svih gospodarsko poduzetničkih pothvata. Da bismo našli najpovoljnija i najbrža rješenja za izmjenu vlasničkih odnosa, za potrebnu denacionalizaciju i reprivatizaciju, za učinkovit porezni sustav i bankovno i burzovno poslovanje valja nam angažirati, uz sve naše, i mjerodavne strane stručnjake”.

Nasljednica Ivana Kukuljevića Sakcinskog tako je baš zahvaljujući desnici dobila natrag ono što joj nasljednim pravom pripada, ne bi li se bez tereta kojeg nose egzistencijalna pitanja mogla baviti aktivizmom, ali i politikom.

Gamulin kao zaslužni građanin Jugoslavije

Bez provedbe te Tuđmanove ideje, očito je kako Neda Urša Raukar ne bi imala u posjedu brojne nekretnine koje su joj u ovom trenutku u vlasništvu. No isto da nije bilo partizanske nacionalizacije i otimanja židovskih stanova obitelj Raukar-Gamulin bila bi ipak manje bogata.

Naime, u cijeloj priči o bogatstvu Urše Raukar zanemaruje se i nasljedstvo njezina supruga Nike Gamulina, čiji je otac bio jedan od najpoznatijih povjesničara umjetnosti i sveučilišni profesor Grgo Gamulin, koji je gotovo cijeli Drugi svjetski rat proveo po ustaškim logorima što mu je partizanska vlast nakon 1945. obilno nadoknadila.

Židovske nekretnine, prodaja imovine i gradnja na pomorskom dobru

Gamulin je, a tu imovinu sada baštini i Urša Raukar, kao saborska zastupnica platforme Možemo!, kao zaslužni i privilegirani građanin Jugoslavije iskoristio sve povlastice bivšeg režima. Prodajom nekretnina Gamulini su dodatno zamrsili porijeklo imovine.

Prema podacima portala Direktno Gamulini su u Jugoslaviji besplatno dobili nacionaliziranu zemlju, vilu u Jelsi izgradili na pomorskom dobru, potom parcelizirali građevinsku česticu, dio zemljišta skupo prodali i nije ih smetalo što je novi investitor de facto izgradio vilu na pomorskom dobru.

S druge strane, podsjetimo, Urša Raukar u Zagrebu je prosvjedovala i ‘vezala se’ lancima kada je zbog izgradnje garaže na Cvjetnom smatrala da je povrijeđen javni interes.

Zastupnica Možemo! očito principe tumači kako joj odgovara, ovisno o tome što joj ide u korist. Imovinu Gamulinovih koja je nacionalizirana nakon Drugog svjetskog rata nisu vratili – već su ili prodali (stan u središtu Zagreba) i kupili kuću na Gornjem gradu (Basaričekova ulica) ili i dalje koriste ranije oduzetu židovsku imovinu (vila na moru).

Urša Raukar pak istovremeno sve što je oduzeto njezinoj obitelji u nacionalizaciji potražuje i uzima novac i povrat gdje god uspije te kako se neslužbeno doznaje još uvijek vodi određeni broj sudskih sporova o povratu imovine, što znači da bi se njezina imovinska kartica mogla u dogledno vrijeme još ‘podebljati’.

Urša Raukar: Sve što imam stekla sam nasljedstvom i denacionalizacijom, moj prapradjed je bio Ivan Kukuljević Sakcinski

 

Komentari