Upravno vijeće bolnice Srebrnjak smanjilo vrijednost posla za 1000 kuna kako bi izravno birali izvođača

Neja Markicevic / CROPIX

Mora se priznati – način rada Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak otkako je smijenjen Boro Nogalo mogao bi se nazvati jedino bizarnim. Sastaje se i rastaje po potrebi, danas mijenja jučer izglasane točke dnevnog reda, sazivaju se ad hoc sjednice – bilo u stvarnosti bilo virtualno, odnosno elektronski, piše Jutarnji list.

Tako je krajem prošlog mjeseca na 32. sjednici UV prihvatilo ‘izmjenu i dopunu plana nabave Dječje bolnice Srebrnjak za ovu godinu’, a u njemu se ističu ‘vanjske usluge revizije poslovanja Bolnice’ u vrijednosti od 200.000 kuna. No, već koji dan kasnije sazvana je nova, i to elektronska sjednica UV-a, s novim dnevnim redom, u kojem se traži izmjene spomenute stavke, odnosno mijenja se cijena revizorske usluge na 199.000 kuna.

Nagodba

Tih tisuću kuna manje može zapravo značiti samo jedno – bolnica ide u nagodbu s izvođačima radova odnosno u neposrednu pogodbu. Naime, za radove i usluge čija je vrijednost manja od 200.000 kuna nije potrebno raspisivati javni natječaj.

Pokušali smo na stranicama bolnice, ali i Grada Zagreba, naći mogući natječaj po toj stavci, ali bezuspješno. Također smo isti upit poslali i v.d. ravnateljici bolnice Ivani Đerek Dubravčić, ali jučer odgovor nismo dobili.



Naime, jedno od pitanja je i ono koliko još treba raznih inspekcijskih češljanja na Srebrnjaku da bi se utvrdilo posluje li zakonito jer u protekla tri mjeseca, moglo bi se reći, po bolnici su protutnjali razni inspektori odnosno kontrolori Gradskog kontrolnog ureda, HZZO-a, MIZ-a, krim inspekcija upućena zbog ‘nadriliječništva’, inspekcija rada zbog ‘neadekvatnog zapošljavanja’… Riječju, pet raznih nadzora, a sad će slijediti i ‘dubinska kontrola poslovanja bolnice’ čija je cijena gotovo 200.000 kuna. Sve će to platiti sama bolnica!

Djelatnici ogorčeni

Zaposlenici bolnice na to su ogorčeni i tvrde da se zapravo sve radi ne bi li se urušila ta ustanova. Tvrde da je v.d. ravnateljice, otkako je sjela na to radno mjesto, zapošljavala samo nezdravstvene djelatnike, a navodno joj je ravnateljica Stomatološke poliklinike u Perkovčevoj (u vlasništvu Grada Zagreba), Petra Nola Fuchs, ‘posudila’ i računovođe.

Dodaju da je to moguće povezano i s činjenicom da u ‘planu nabave bolnice’ predviđen i trošak za ‘usluge održavanja i ažuriranja programskih rješenja od tvrtke IRATA čiji je vlasnik navodno rodbinski povezan s ravnateljicom Perkovčeve. Cijena tih radova za koje također nema natječaja je 120.000 kuna, piše Jutarnji list.

Komentari