UPOZORENJE LIJEČNIKA U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema osnovne opreme, nedostaju rukavice, maske, ogrtači, naočale

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) Josipa Rodić upozorila je kako ni danas nema dovoljno zaštitne opreme u bolnicama. Neki domovi zdravlja nešto opreme dijele svojim zaposlenicima iako i ugovorne ordinacije ( koncesionari ) obavljaju javno zdravstvenu službu.

“Ministar zdravstva i Nacionalni krizni stožer izdaju obvezujuće naputke u kojima traže da se opremom opskrbe svi u sustavu javnog zdravstva, no župani i ravnatelji naputak ne poštuju i nameću svoje odluke, što nas vodi u anarhiju koja u postojećoj ugrozi ne koristi nikome. I opet Dom zdravlja SDŽ nameće svoje odluke koje su u suprotnosti s naputcima Nacionalnog kriznog stožera”, navodi se u priopćenju za medije i Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva.

Mole Ministarstvo zdravstva za osnovna zaštitna sredstva

Zahvalivši ministru zdravstva Viliju Berošu na dobroj organizaciji zaštite pučanstva, HUUGO moli Krizni stožer Ministarstva zdravstva za pomoć oko raspodjele osnovnih zaštitnih sredstava i načina rada njihovih ordinacija (pedijatrija, ginekologija, obiteljska medicina, dentalna medicina, biokemijski laboratoriji, medicina rada).

Smatraju i da je dentalna medicina s pravom izuzeta od pružanja usluga osim hitnih slučajeva jer su u direktnoj ugrozi s obzirom na način širenja infekcije. No upozoravaju i da je i tu u nekim županijama organizacija rada organizirana s dežurstvima po ugovornim ordinacijama, a ne izdvojenim hitnim dobro opremljenim ordinacijama.



HUUGO navodi i problem vezan uz izolaciju nekoliko zdravstvenih djelatnika u ambulanti Križ (Zagrebačka županija) što, smatra, postavlja nova pitanja oko organizacije rada ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na način koji su već predlagali Nacionalnom kriznom stožeru.

Poručuju i da nije točna informacija kako liječnici i sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne odrađuju svoj posao već su svi na svojim radnim mjestima. HUUGO napominje kako je kuriozitet te informacije činjenica da je HZZO – koji provodi telefonske provjere rada ordinacija, svoje uposlenike uputio na rad od kuće i čak ne zaprimaju dokumente nego preko zajedničke kutije u hrpama.

“Dakle ti isti djelatnici HZZO-a koji rade od kuće provjeravaju je li mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radimo u svojim ordinacijama ili od kuće”, navodi Rodić u priopćenju za medije.

Komentari