Upaljeno narančasto upozorenje, očekuju se olujni udari bure

Foto: DHMZ

Izdan je narančasti meteoalarm zbog bure za nedjelju za Velebitski kanal te za ponedjeljak za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal i Dalmaciju.

U Velebitskom kanalu puše jako jugo u okretanju na jaku i vrlo jaku buru. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h), navodi DHMZ.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

U ponedjeljak se na području Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i u Dalmaciji očekuje jaka i vrlo jaka bura, na otvorenom moru i olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Komentari