Unutarstranački izbori: Kovač, Penava i Stier najavili kandidaturu na izborima u HDZ-u

HDZ-ovci Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier u subotu su u podne održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili svoju kandidaturu za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

“Okupili smo se danas ovdje Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, Davor Ivo Stier i ja da potvrdimo sva trojica svoje kandidature na predstojećim unutarstranačkim izborima. Mi smo postigli dogovor i dogovorili zajednički, timski pristup i usuglasili se da ćemo se međusobno podržati na unutarstranačkim izborima.”

Kovač je kandidat za predsjednika HDZ-a

Davor Ivo Stier bi bio potpredsjednik HDZ-a, Penava bi bio kandidat za zamjenika HDZ-a, a meni je pripala čast i privilegij da budem kandidat za predsjednika HDZ-a, rekao je Kovač.

Kovač je objasnio i što ih je motiviralo na ovaj potez.



“Rekao bih okolnosti u kojima se nalazi naša stranka koja je stožerna stranka, državotvorna stranka hrvatskog naroda. Očito je potreban zaokret. Birači su to jasno poručili na dvama izborima, na europskim i predsjedničkim, postigli smo u oba slučaja rezultat koji je nezadovoljavajući. Doživjeli smo neuspjeh posebno na predsjedničkim izborima, gdje smo izgubili predsjednicu Republike”, rekao je Kovač.

“Nitko u HDZ-u za to nije preuzeo odgovornost, nismo dobili pravu raščlambu ni što se dogodilo na europskim izborima, iako sam uvjeren da smo je imali. Slušali smo neke teorije da su krivi birači, da su oni odgovorni za neuspjeh, ali birači nikad nisu odgovorni za neuspjeh. Oni nagrađuju ili kažnjavaju određenu politiku. Zašto se to dogodilo, zašto smo doživjeli neuspjeh – ja sam uvjeren da smo iskočili s kolosijeka na koji je HDZ postavio utemeljitelj Franjo Tuđman. Napustili smo taj kolosijek i bit će izazov vratiti stranku na njega. Puno se zadnjih dana govori o Franji Tuđmanu, no nije relevatnno što netko kaže, nego što misle članovi, glasači, simpatizeri… Moramo vratiti HDZ na kolosijek gdje ga je stavio dr. Franjo Tuđman. Apsurdno je govoriti da birači nisu razumjeli poruke. Mi smo ti koji ih moramo uvjeriti u ispravnost naših politika, ljudi žele demokratičnost, transparentnost i osjetiti da se borimo za njihove interese”, rekao je Kovač na konferenciji za novinare.

Tuđman kao uzor

“Treća točka je način funkcioniranja HDZ-a. Jasno ću reći – mi smo kandidati, ali i suradnici, surađivat ćemo i zajedno donositi odluke. Nikad neću ignorirati stranački statut kao predsjednik. Nećemo donositi odluke samostalno pa s time suočavati članstvo da se mora složiti. Primjenjivat ćemo paradigmu predsjednika Tuđmana koju je rekao na prvom Općem saboru kad je rekao da će odgovornost za stranačku politiku imati vodstvo i da ćemo u natjecanju različitih ideja izbistriti politiku i zauzeti stav”, rekao je Kovač.

“Četvrta točka je naše određenje, identitet. Ova ekipa, ovaj tim jasno kaže – HDZ kao najveća stranka, državotvorna, ne može imati kao svoj interes stvaranje velike koalicije. Ne može nam to biti u interesu,. Ne smijemo ići u sukob sa svojim članovima i simpatizerima, koji imaju tradicionalne domoljubne stavove. Oni su naši partneri, ne možemo ići u krilo ljevici, SDP radi svoje, oni su naši sunatjecatelji”, rekao je Kovač.

“Peta točka, ovo je simboličko mjesto gdje je prije više od tri desetljeća Tuđman krenuo sa svojim suradnicima, ima ih tu među nama, u skidanje okova jednoumlja, borbu za samostalnu, slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Generacije poslije njega uspjele su staviti HDZ u politički zapad, a na nama je sada, na nama trojici, da krenemo prema članstvu HDZ-a, da vratimo HDZ članstvu. Stranku ćemo nakon unutarstranačlkih izbora pripremati za parlamentarne izbore, a Vlada će raditi svoj posao do kraja mandata u čemu će imati našu podršku”, rekao je Kovač.

Jedan član – jedan glas

Podsjetimo, u petak je održan sastanak Predsjedništva HDZ-a na kojoj je odlučeno da će se izbori za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održati 15. ožujka.

Te funkcije biraju se izravno, dakle modelom jedan član, jedan glas. Izborni Sabor HDZ-a bit će 16.svibnja i na njemu će se delegatski birati članovi Predsjedništva.

Od 21. veljače do 14.ožujka birat će se temeljni ogranci, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije HDZ-a, od 20. travnja do 3. svibnja birat će se županijske organizacije i zagrebački gradski odbor.

Komentari