Unatoč lošijoj vremenskoj prognozi pojačan promet prema jadranskim odredištima

Profimedia/ilustracija

Nakon obilnih kiša koje su uzrokovale poplave, u Hrvatskoj je u nedjelju umjereno do pretežno oblačno. I dalje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina i to češće u prvom dijelu dana te ponovno navečer. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, oborina mjestimice može biti obilna, osobito u gorskim i središnjim dijelovima.

I na Jadranu je promjenjivo vrijeme i to mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Dok je na Jadranu umjerena i jaka, a podno Velebita na udare i olujna bura, na južnom dijelu uglavnom sjeverozapadni i zapadni vjetar koji će navečer i u noći okrenuti na buru, u ostalom dijelu zemlje je vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Temperatura zraka bit će između između 25 i 30 stupnjeva Celzijevih, u gorju niža.

Oprez na cesti zbog pojačanog prometa

Unatoč takvom promjenjivom vremenu, od nedjelje ujutro pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti te na pojedinim graničnim prijelazima, a kolnici su mokri i skliski te su mogući odroni.



Povećana je gustoća prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru Dubrovnika, javio je Hrvatski autojklub (HAK) u 9 sati.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. II. skupina vozila).

Poplavljen je kolnik pa je zbog toga zatvorena LC44099 u mjestu Podgorač u Osječko-baranjskoj županiji.

Na pojedinim cestama u Istri i priobalju u nedjelju od 12 do 23 sata zabranjen je promet teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrane nema na autocestama i na državnoj cesti DC1.

Zbog najave loših vremenskih uvjeta, orkanske bure, otkazana je plovidba katamarana za danas na relaciji Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Silba-Zadar, i obrnuto.

 

Komentari