Umro hrvatski književnik Andrija Vučemil, robijaš s Golog otoka

tomislavcity

U Rijeci je u subotu u 81. godini iznenada umro Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BIH (HAZU BiH), te pokretač časopisa Književna Rijeka i Naša ognjišta.

Andrija Vučemil rodio se 26. kolovoza 1939. u Oplećanima na Duvanjskom polju. Hrvatski jezik i književnost diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, a sociologiju u Ljubljani. Radio je kao socijalni radnik i kazališni redatelj u Rijeci.

Kao mladić pet je godina proveo na robiji na Golom otoku nakon čega je 1969. objavio zbirku pjesama Na smrt naslonjen. Tada mu se zabranjuje dalje javno djelovanje i objavljivanje, pa povremeno režira i objavljuje pod pseudonimom Ante Majin i Bogumil Ljubiša.

Nove knjige počinje objavljivati od 1990., ukupno 18 zbirki poezije i tri publicističke. Dobitnik je prestižne nagrade  A.B. Šimić, nagrade za poeziju Dubravko Horvatić, te nagrade za životno djelo općine Tomislavgrad.


Posljednjih je godina živio i radio u Rijeci kao profesionalni književnik i nakladnik, te neumorni humanitarac posvećen pomaganju potrebitih.

Komentari