Umjesto Rajka Ostojića potpredsjednica Sabora bit će Sabina Glasovac

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

SDP je u Hrvatskom saboru u četvrtak navečer iznio prijedlog da potpredsjednica tog zakonodavnog tijela, umjesto Rajka Ostojića, bude Sabina Glasovac.

Podsjetivši kako je Ostojiću zastupnički mandat stavljen u mirovanje, Mirela Ahmetović je uime kluba SDP-a rekla da su za potpredsjednicu Hrvatskog sabora predložili Sabinu Glasovac. Zastupnici su tu točku odradili bez rasprave.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odobrilo je u četvrtak SDP-ovom Rajku Ostojiću da u mirovanje stavi svoj zastupnički mandat.

Rajko Ostojić objavio je nakon izbora Peđe Grbina za predsjednika SDP-a da stavlja svoj saborski mandat u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021. podsjetivši da Grbin nije bio njegov izbor. Tada je predložio i da se za potpredsjednika(cu) Sabora umjesto njega imenuje nekoga drugi, što je Klub SDP-a i napravio imenujući Sabinu Glasovac.



Sa sjednice udaljeni ‘mostovci’ Grmoja i Bulj

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ) iz sabornice je, tijekom rasprave u izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), sa sjednice udaljio Mostovce Nikolu Grmoju i Miru Bulja jer je Grmoja govorio van dnevnog reda te zbog toga zaradio i opomene. Grmoji se za govornicom pridružio i Bulj, koji je također zbog toga udaljen sa sjednice.

Naime, Grmoja je htio raspravljati o svom zahtjevu za skidanje vlastitog imuniteta, kojeg je kao neosnovanim MIP danas odbacio. Sanader je pojasnio da je Grmoja govorio van poslovnika i dnevnog reda, jer je MIP dao svoje izviješće samo o mirovanju mandata zastupniku Ostojiću ali ne i o Grmojinom predmetu.

Pri je toga predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao je da su razmotrili pisani zahtjev Rajka Ostojića za stavljanjem mandata u mirovanje s danom 14. listopada 2020. Pojasnio je kako saborski zastupnik može jednokratno tijekom mandata, podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Sabora, staviti svoj mandat u mirovanje.

Jankovics je rako i da su ispunjeni svi zakonom utvrđeni uvjeti za početak mirovanja Rajka Ostojića te MIP predlaže saboru da donese odluku mirovanju Ostojićevog zastupničkog mandata od 14. listopada. Zbog toga mu od tada prestaje i obnašanje dužnosti potpredsjednika Sabora.

Sabor će sutrašnju sjednicu nastaviti izvješćem o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2019. godini.

Komentari