Umjesto po tabletu za glavobolju, u ljekarnu na cijepljenje protiv Covida-19 i covid-potvrdu!

Broj novozaraženih od koronavirusa raste, a epidemiološka situacija u pojedinim županijama je upozoravajuća pa je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio uvođenje novog seta mjera, potrebno je dodatno pojačano praćenje i oprez, rečeno je na sjednici Vlade. 

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo kako je u razdoblju od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljenih bilo u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Gradu Zagrebu.

“Brojke i dalje nažalost rastu, porast pozitivnih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 46,1 posto, situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća. Lako se šire nove varijante virusa i sve je više manjih žarišta”, rekao je Beroš.

Osvrnuo se na situaciju u bolnicama za što je naglasio kako je povoljno s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji gdje se bilježi blagi porast hospitaliziranih. Na liječenju je trenutno 122 osobe od kojih je 13 na respiratoru, rekao je i ponovio podatak da 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno.



Virusu objavljen rat – ‘četiri stupa obrane’

Za cijepljenje je utrošeno 2,9 milijuna doza.

Kako bi se građanima omogućila veća dostupnost cijepljenja, ministar je najavio uključivanje ljekarni u proces cijepljenja. Zanimljivo je to što će ljekarne izdavati covid potvrde.

“Stabilnost epidemiološke situacije stoji na četiri stupa obrane, cijepljenju, primjerenim epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti”, naglasio je Beroš i pozvao sve da se cijepe, posebice starije.

Komentari