Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu jako jugo. U prekidu je nekoliko katamaranskih linija

U četvrtak će, ističu iz DHMZ-a, zahladnjeti doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetno hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom. Temperatura će se, upozoravaju, sniziti za 10 do 15 stupnjeva, a hladni val zahvatit će i Jadran.

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom. Kiša će biti češća, mjestimice i obilnija te praćena grmljavinom duž obale, u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije, prognozira za srijedu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U Slavoniji i Baranji kiše će biti rijetko i uglavnom prema kraju dana, a vjerojatna su i dulja sunčana razdoblja. U središnjim i istočnim krajevima unutrašnjosti ujutro ponegdje magla.

Vjetar slab do umjeren, u gorju i jak, većinom južni i jugoistočni, navečer će u sjevernim kopnenim krajevima okrenuti na sjeverni. Na moru će puhati jako i olujno jugo, kasno popodne će prvo na sjevernom dijelu, potom i srednjem okretati na jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak i slabjeti.



Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih.

 Kolnici mokri, ponegdje ima magle

Kolnici su jutros mokri te vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama te se vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na A1 Zagreb-Split-Ploče se do 21. veljače zbog izvanrednog održavanja na vijaduktu Drežnik u smjeru Dubrovnika vozi suženim kolnikom zbog čega su mogući kraći zastoji. Do 27. veljače od 8 do 16 sati zbog izvanrednih prijevoza povremeno će se zaustavljati sav promet u zoni čvora Žuta Lokva u smjeru Zagreba.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) na predjelu Veliki Žal vozi se naizmjence, jednim trakom, zbog odrona.

Vozi se otežano na prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Poziva se vozače da prate upute nadležnih službi.

Zbog vode na kolniku zatvorena je županijska cesta ŽC5153 Šušanj-Bakovac Kosinjski.

Zbog snijega i leda za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Na izlazu iz zemlje, u teretnom se prometu graničnom prijelazu Duboševica čeka sat vremena, a na Bregani pola sata.

Zbog vjetra u prekidu su: katamaranske linije: Mali Lošinj – Cres – Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka- Ubli, Vis – Milna – Split, brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak, trajektna linija Lopar – Valbiska.

Izdano upozorenje zbog nadolazećeg hladnog vala: Temperature će pasti i do 15 stupnjeva

“Iako tako hladno vrijeme u kopnenim krajevima nije u veljači rijetkost, na Jadranu jest, pa je stoga i utjecaj hladnoće zamjetno veći, posebice kada puše bura.

Izdano upozorenje zbog nadolazećeg hladnog vala: Temperature će pasti i do 15 stupnjeva niže. Ova je regija posebno na udaru

Savjetuje se stoga u negrijanim prostorima osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanja ne bi došlo do pucanja cijevi. Agrometeorolozi pak savjetuju neophodnu zaštitu bilja od hladnoće, osobito onih kod kojih je krenula vegetacija zbog topline iz prethodnog razdoblja”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Komentari