Umirovljenom generalu Kapularu ponovno će se suditi zbog ljetovanja na račun HEP-a

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu umirovljenom generalu Hrvatske vojske Ivanu Kapularu zbog optužbi da mu je tijekom 2007. i 2008. tadašnji predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak omogućio ljetovanje na račun HEP-a vrijedno više od 40 tisuća kuna.

Oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda Vrhovni sud je ukinuo nakon žalbe tužiteljstva koje ustraje da je Kapular odgovoran za poticanje na zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

‘”Prema optužnici, riječ je o tzv. lančanom poticanju jer optuženik kao prvi poticatelj potiče predsjednika Uprave HEP-a, a ovaj kao slijedeći poticatelj potiče direktora društva kćeri HEP-a, da u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa pa da je time drugom pribavljena protupravna imovinska korist, a društvu prouzročena šteta. O tome prvostupanjski sud nije iznio razloge u oslobađajućoj presudi”, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda od četvrtka.

Novo suđenje pred izmijenjenim vijećem

Vrhovni sud je precizirao da je time počinjena bitna povreda kaznenog postupka jer u obrazloženju presude nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama pa je presuda morala biti ukinuta.



‘”U ponovljenom će postupku prvostupanjski sud pred potpuno izmijenjenim vijećem donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će obrazložiti na način da će o svim odlučnim činjenicama u obrazloženju iznijeti razloge kako bi se odluka dala ispitati”, ističe najviši sud.

Mravak, koji je preminuo u srpnju 2017. je prema optužnici svojem tadašnjem savjetniku Kapularu i njegovoj obitelji 2007. na račun HEP-a omogućio ljetovanje u privatnom smještaju u Barbarigi što je tu tvrtku stajalo 10.500 kuna. Kapular i njegova obitelj su dvije godine kasnije ljetovali u Vili Satri Dvor na Ugljanu, što je HEP stajalo nešto više od 30 tisuća kuna.

Afera iz Sanaderova vremena

Riječ je o dijelu optužnice za aferu HEP-TLM prema kojoj je Mravak prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju nanio HEP-u štetu od 650 milijuna kuna. Optužnicom je, pored Mravka i Kapulara, bio obuhvaćen i bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić, kojemu je Mravak navodno odobrio razna plaćanja preko fiktivnih ugovora o djelu.

Nakon Mravkove smrti postupak protiv njega u tom slučaju je obustavljen, kao i postupak koji se vodio zbog afere HEP-Dioki u kojem su mu suoptuženici bili bivši premijer Ivo Sanader i Robert Ježić. Uz to, protiv Mravka je obustavljen i postupak zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića.

Kapular je u listopadu na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomćno oslobođen optužbi u aferi HEP-TLM, no nakon žalbe tužiteljstva presuda je ukinuta zbog bitnih povreda kaznenog postupka.

Komentari