ULAŽU SE VELIKA SREDSTVA U OBNOVU OD POTRESA ‘To je jedinstvena prilika za jačanje građevinskog sektora’

Ilustracija Izvor: MORH

Počelo je zaprimanje dokumentacije i zahtjeva za obnovu, koja bi najranije mogla početi sredinom iduće godine, a obnovu treba 25.000 zgrada stradalih u potresu koji je pogodio Zagreb te Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju. 

Na konferenciji ‘Graditeljstvo nakon potresa’ raspravljalo se o obnovi od potresa kao jedinstvenoj prilici za jačanje domaćeg građevinskog sektora, procijenjena je na 86 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović naglasio je kako je to otprilike 22 Pelješka mosta. Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić rekao je kako rade na projektnim rješenjima te pripremaju dokumentaciju za javnu nabavu.

Rade se hitne sanacije za koje je Vlada odobrila 141 milijun kuna. Stiglo je 2197 zahtjeva, odobreno je više od 25 milijuna kuna, a već je isplaćeno gotovo 14 milijuna, piše RTL.



U Ministarstvo graditeljstva do sada je stiglo 30-ak zahtjeva za organiziranu obnovu.  Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako su ustrojili jednu jedinicu koja će se baviti samo pomoći stradalima u segmentu popunjavanja, rješavanja zahtjeva i transformacije tih zahtjeva u odluke.

 

Komentari