VIDEO UKUPNO 551 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Markotić: Osam osoba je na respiratoru; Beroš: Situacija je pod kontrolom

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, pa je trenutno ukupno 551 osoba oboljela od koronavirusa, dok se oporavilo njih 37, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika, što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer i dalje smo u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Optimizam jer se 37 osoba oporavilo

Ukupno je testirano 4482 uzoraka, samo u protekla 24 sata njih 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, a 46 posto žene, četvrtina oboljelih je starija od 65 godina.

“Optimistično je da se 37 osoba oporavilo i nadamo se da će najveći dio oboljelih pokazati znakove oporavka”, rekao je Beroš. Od koronavirusa su dosad preminule tri osobe, zadnja je 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda koja je bila onkološki bolesnik.



Beroš je rekao kako se radi na tome da se poveća broj testiranja zdravstvenih djelatnika, kojima će se svakodnevno prije početka rada mjeriti temperatura.

Također je najavio da će se na razini primarne zaštite u većim gradovima organizirati posebne ambulante, odnosno centri za visoku temperaturu.

Ministar je poručio da će se ispitati sve okolnosti slučaja s djevojčicom iz Velike Gorice, koju je prema tvrdnjama njezine majke, koja je u samoizolaciji, hitna služba odbila prevesti na hitnu operaciju u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

Djevojčica je operirana zbog napada slijepog crijeva te je zbrinuta na pravi način, ocijenio je Beroš i pohvalio ponašanje majke koja je nazvala hitnu pomoć i susjeda, koji je prebacio djevojčicu u bolnicu. O tome je zatražio izvješće Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izvijestila je kako je trenutno na respiratoru osam osoba, a među njima nije supruga jučer preminulog muškarca iz Zagreba, koja je među lakše i srednje teškim bolesnicima i nije životno ugrožena.

Popuštanje mjera dok je rast linearan

Dokle god postoji linearni rast broja oboljelih popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

“Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka u tom smislu odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje”, precizirao je Božinović.

Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa.

“Pokušavat ćemo sve više opuštati mjere kako bismo najoptimalnije odgovorili na sve izazove krize. Nove odluke stupaju na snagu danas, a realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro”, kaže Božinović.

Pritom je najavio da će se u suradnju s lokalnim stožerima civilne zaštite u gradovima i općinama provoditi striktne kontrole provode li se mjere protiv širenja koronavirusa.

Dosad je utvrđeno da je 771 osoba kršila samoizolaciju, o čemu je policija je obavijestila Državi inspektorat.

Stroge kazne za manipulacije s izdavanjem propusnica

Božinović je upozorio na dojave zbog kojih ima određenih sumnji u manipulacije s izdavanjem propusnica pa je svima koji to rade poručio da se radi o ozbiljnom kaznenom djelu za čije kršenje su predviđene kazne od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, “a u ovoj situaciji neće se izricati minimalne kazne”.

U suradnji s Ministarstvom uprave izrađuje se aplikacija koja će mogućnost zlouporaba s propusnicama smanjiti na minimum, najavio je Božinović.

Policija također istražuje pojavu lažnih volontera Hrvatskog Crvenog križa (HCK), a tim povodom predsjednik HCK-a Robert Markt pozvao je građane da ne otvaraju vrata osobama koje od njih traže novac.

”Naši volonteri ne traže novac, molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave policiji. Molim građane da ne doživljavaju naše volontere kao kurirsku službu”, poručio je Markt.

HCK ima oko 2000 volontera koji zajedno sa 638 zaposlenika pomažu najugroženijima u skrbi za oko 10.000 obitelji, kazao je Markt.

Treća žrtva koronavirusa u Hrvatskoj: Preminula oboljela žena u Slavonskom Brodu

Komentari