Ukrajinski predsjednik obišao ponovno osvojena područja, ruske rakete gađale gradski vododvod

Foto: Facebook

Volodimir Zelenski razgovarao je jučer sa stanovnicima ponovno osvojenih područja na sjeveroistoku zemlja o njihovim iskustvima pod ruskom vlašću, dok su se stanovnici u središnjoj Ukrajini borili za očuvanje vodovodnog sustava od neprijateljskih raketa.

Krivij Rih, najveći grad u središnjoj Ukrajini, koji je prije rata brojao oko 650 tisuća stanovnika, pogodilo je jučer osam krstarećih raketa, kazali su ukrajinski dužnosnici.

– Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke, napisla je na Twitteru zastupnica u ukrajinskom parlamentu Inna Sovsun.

Raketni udari pogodili su branu akumulacije Karachunov, rekao je Zelenski u videu objavljenom danas rano ujutro.

– Vodovodni sustav nije bio objekt od vojne važnosti, stotine tisuća civila svakodnevno ovise o njemu, dodao je.Video poruka ukrajinskog predsjednika objavljena je nakon njegovog povratka u Kijev, gdje je stigao iz regije Harkiv, te ubrzo nakon što je iz njegovog ureda objavljena vijest o prometnom sudaru u kojem je sudjelovao predsjednikov automobil.

– Liječnik je pregledao predsjednika, nema težih ozljeda, riječi su glasnogovornika Serhija Nykyforova na Facebook stranici.

Ruske snage doživjele su iznenađujući preokret u posljednjih mjesec dana, u kojem su ukrajinske trupe izvele brzi oklopni napad u regiji Harkov, čime su prisilile ruske vojnike na žurno povlačenje.

Zelenski je jučer posjetio grad Izium, koji je do prije četiri dana bio rusko glavno logističko središte u regiji, gdje je promatrao podizanje ukrajinske zastave ispred razrušene zgrade gradske vijećnice.

– Naši istražitelji već prikupljaju dokaze o ubojstvima, mučenjima i otmicama ljudi počinjeni od strane okupatora, rekao je predsjednik Ukrajine u svom obraćanju.

Rusija negira optužbe da je namjerno gađala civile, no Reuters nije mogao odmah provjeriti njihove tvrdnje.

Na glavnoj prometnici nijedna zgrada nije ostala neoštećenoma: napuštenom kupalištu probušena je rupa na boku; mesnice, ljekarne, prodavaonica cipela i kozmetički salon zasipani su šrapnelima.

Zelenski je uručio medalje vojnicima koji su oslobodili područje grada Balakliije u istočnom dijelu zemlje, još jednog grada koji je vraćen u ukrajinske ruke. Građani i policija istog grada kazali su da su mnogi civili ubijeni u mjesecima ruske okupacije grada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izvijestio je na Twitteru o napadima na Krivij Rih.

– Nakon što su poraženi od ukrajinskih vojnika na bojnom polju, ruske kukavice sada ratuju protiv naših civila i osnovne infrastrukture. Rusija je terorističa država i takvom mora biti obilježena, poručio je Kuleba.

Na tom su tragu američki senatori iz Demokratske i Republikanske stranke predstavili zakon kojim bi se Rusija označila kao država sponzor terorizma. No, zakonu se protivi administracija predsjednika Joea Bidena.

Komentari