UKRAJINA U SVE TEŽOJ SITUACIJI! Ključni grad pred padom, Rusija je nezaustavljiva

Foto: Guliver/ Maximilian Clarke

Ukrajina je u vrlo teškoj poziciji. Nakon početnog ruskog debakla, njihova vojska promijenila je taktiku i sporo, ali sigurno zauzima istok Ukrajine. Ključan grad za obranu Donbasa je Severodonjeck, posljednji veliki neosvojeni grad na tom području.

Međutim, taj grad je pred sve izvjesnijim padom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da branitelji Severodonjecka na istoku Ukrajine nanose teške gubitke ruskim snagama u “žestokoj i teškoj borbi”.

“Upravo se u Severodonjecku odlučuje o sudbini Donbasa, na više načina”, rekao je u svom noćnom videoobraćanju Zelenskij.

Ključan grad pred padom
Iako se Ukrajinci žestoko brane, “većina Severodonjecka je pod kontrolom ruskih snaga, a ukrajinski branitelji drže još samo njegovo predgrađe”, rekao je danas guverner Luhanska Serhij Hajdaj.



Guverner Luhanska kaže da ukrajinski branitelji drže još samo predgrađe Severodonjecka, dok ruske snage kontroliraju velik dio grada

Da bi se obranila od Rusije, Ukrajini je potrebno još teškog naoružanja koje je već raspodijeljeno toj zemlji od strane Zapadnih sila. Međutim, ukrajinska vojska mora proći i obuku, a sve to podrazumijeva dodatnu logistiku što je sve teže s obzirom na rusko napredovanje.

Kada je riječ o oružju, njemačkog kancelara se i dalje napada. Olaf Scholz je u srijedu iznova branio, u razgovoru s predstavnicima stranih medija akreditiranih u Berlinu, politiku Njemačke prema Ukrajini i pritom odbacio optužbe o nedovoljnoj pomoći Njemačke u oružju.

I dalje se nižu kritike na njemačkog kancelara
“Njemačka je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu promijenila svoju doktrinu i započela isporučivati oružje Ukrajini”, rekao je Olaf Scholz u razgovoru s predstavnicima medija akreditiranih u Berlinu.

On je ukazao na to da Njemačka isporučuje protuzračne rakete i protuzračne tenkove tipa Gepard koji bi trebali poslužiti u protuzračnoj obrani Kijeva i Odese.

Sankcije će nanijeti veliku štetu Rusiji
Ono što bi moglo sada osjetiti ruske planove su sankcije, posljednja nada Zapada. Međutim, one trenutno više utječu na građane Europe, a Rusija bi posljedice trebala osjetiti s odgodom.

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge.

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na tiskovnoj konferenciji.

IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

Financijske sankcije – napose smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjskih dug – rast cijena i odlazak stranih tvrtka iz zemlje usporavaju inozemnu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede”.

Autori izvješća ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”, prenosi Dnevno.

 

Komentari