Ukrajina razmatra mogućnost zatvaranja NE Zaporižja, prvenstveno iz sigurnosnih razloga

Foto: Guliver

Ukrajina razmatra mogućnost zatvaranja nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom iz sigurnosnih razloga i zabrinuta je za rezerve dizelskog goriva koje se koristi za pomoćne generatore, rekao je u srijedu vodeći kijevski stručnjak za nuklearnu sigurnost.

Ugroženo postrojenje – najveća europska nuklearna elektrana – ostaje isključeno iz ukrajinske mreže pošto su granatiranjem prekinuti vanjski električni vodovi.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje elektrane čime riskiraju nuklearnu katastrofu.

“Razmatra se opcija isključenja postrojenja, ako se pojave uvjeti koji zahtijevaju isključenje postrojenja”, rekao je Oleh Korikov, vršitelj dužnosti šefa ukrajinskog Državnog inspektorata za nuklearnu regulativu, na konferenciji za novinare putem video veze.Dodao je da postrojenje zadovoljava svoje vlastite potrebe za električnom energijom, ali da bi pomoćni dizelski generatori morali raditi ako postrojenje ostane isključeno s ukrajinske mreže, iako nije naveo vremenski okvir za tu mogućnost.

Korikov je upozorio da je izuzetno teško obnoviti zalihe dizela zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ruski vojnici zauzeli su elektranu početkom ožujka, ali njome još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

“Potencijalno bismo mogli doći do situacije da nestane dizela, što bi izazvalo incident sa oštećenjem aktivnih zona reaktora, što bi rezultiralo izbacivanjem radioaktivnih tvari u okoliš”, upozorio je.

“To ne bi imalo posljedice samo za teritorij Ukrajine, već i prekogranične posljedice”, istaknuo je.

Zatvaranje goleme nuklearne elektrane sa šest reaktora dodatno bi opteretilo Ukrajinu koja se već priprema za zimu s nestašicom energije dok rat bjesni na njezinom istoku i jugu.

 

Komentari