UKINUT PRIREZ U VALPOVU HDZ i partneri glasali za ukidanje, SDP i Valpovačka nezavisna lista nisu pristupili glasovanju

Facebook

Gradski ogranaka HDZ-a Valpova poslao je priopćenje u kojem navodi kako je na sjednici Gradskog vijeća Valpova održanoj u četvrtak većinom glasova na inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a i njihovih partnera usvojeno ukidanje prireza u Valpovu.

Dodaju kako na istoj sjednici glasovanju uopće nisu pristupili vijećnici Valpovačke nezavisne liste i SDP-a.

“Obraćamo Vam se ovim putem kako biste saznali istinu o našoj mjeri pomoći stanovništvu kroz ukidanje prireza sa stopom 8% za grad Valpovo. Uistinu je bilo prozirno na koji način je gradonačelnik zadnjih dana kritizirao ovu mjeru pritom zastrašujući i obmanjujući sve građanke i građane grada Valpova i prigradskih naselja.

Kronološki se vratimo u povijest:



Gradsko vijeće Grada Valpova donijelo je 2003. godine Odluku o prirezu poreza na dohodak u visini 8% kada je porez na dohodak iznosio samo oko 4 milijuna kuna.

  • 2017. godine Grad je uprihodio 9,8 milijuna kuna poreza i prireza na dohodak.
  • 2018. godine porez i prirez na dohodak raste na 20,2 milijuna kuna
  • 2019. godine porez i prirez na dohodak iznosi čak 23,6 milijuna kuna

Sasvim jasno i argumentirano vidljivo je kako su se prihodi od poreza i prireza na dohodak 2019. godine gotovo utrostručili u odnosu na 2017. godinu, a gotovo su 6 puta veći u odnosu na 2003. godinu, kada je usvojena Odluka o prirezu. Naravno, taj rast nije uopće rezultat sposobnosti aktualnog gradonačelnika, već rezultat zakonskih izmjena u Republici Hrvatskoj.

U toj i takvoj financijskoj situaciji, a obzirom na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te uslijed očitog nemara i odugovlačenja gradonačelnika u donošenju konkretnih mjera pomoći, kao i oglušivanja na naše predložene mjere pomoći još od 20. ožujka, vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera predložili su Gradskom vijeću ukidanje prireza u gradu Valpovu.

 “Zar bi uistinu iznos od 600.000,00 kn bez kojeg bi ostao Grad u tekućoj godini ugrozio proračun od 80 milijuna kuna?”

Ukidanje prireza u uvjetima rasta poreznih prihoda proračuna Grada Valpova za gotovo 30 milijuna kuna u nešto više od 2 godine ne može nikako utjecati na financiranje mjesne samouprave, prigradskih naselja i rad udruga, kako to iznosi gradonačelnik. Pored tolikog rasta poreznih prihoda, sredstva za mjesne odbore se mogu prenamijeniti i preraspodijeliti.

Gradonačelnik Matko Šutalo s opasnim i skrivenim namjerama u prethodne tri godine iznio je previše neistina i laži, a to je nastavio ovih dana s objavama uz predloženu mjeru ukidanja prireza. No, njegove prozirne laži kao i nestručnost po pitanju donošenja mjera pomoći lokalnom gospodarstvu i stanovništvu vrlo ćemo lako prokazati:

Gradonačelnik kaže Grad je pred bankrotom! Nije li potpuno deplasirano i moralno vrlo upitno na ovaj način zastrašivati ljude? Naime, kao i uvijek kada dođe vrijeme gradonačelnik piše objave, tekstove, prijetnje, lažne pozive na suradnju, a onda mu odjednom njegov slavodobitan rekordni proračun od 80 milijuna kuna dolazi u ugrozu zbog 1.2 milijuna kuna manje prireza godišnje?

Sada je HDZ kriv za nekakav bankrot, bankrot koji je jedino moguć ako ste nelikvidni, ako trošite više nego s čim raspolažete, a onda se pitamo tko je na vlasti i upravlja financijama? Zar nas gradonačelnik toliko smatra naivnima kad prodaje priču u kojoj je netko drugi kriv za financijsko stanje dok je upravo on na vlasti i upravlja tim istim financijama? Pitamo Vas kako je to moguće ?

Usvajanjem Odluke o izmjenama Odluke o gradskim porezima kojom je ukinut prirez u Valpovu, iznos umanjenih poreznih prihoda u 2020. godini neće biti 1.200.000,00 kn kako to navodi gradonačelnik i na taj način opet s očitom namjerom laže i obmanjuje javnost.

Obzirom na termin održane sjednice kao i shodno Zakonu njezinog stupanja na snagu, radi se o polovici navedenog iznosa, tj 600.000,00 kn manje u 2020. godini. I nakon svega, s gotovo 30 milijuna kuna više poreznih prihoda u proračunu u dvije godine sve pada u vodu zbog, zamislite, 600.000,00 kn manje u 2020. godini!? Zar bi uistinu iznos od 600.000,00 kn bez kojeg bi ostao Grad u tekućoj godini ugrozio proračun od 80 milijuna kuna? Iz kojeg razloga će tih 600.000,00 kn odnosno samo 0,7% ukupnih prihoda proračuna dovesti Grad na rub bankrota? Pitamo Vas kako je to moguće ?

“Gradonačelnik je socijalno neosjetljiv”

Socijalna neosjetiljivost je upravo ono što gradonačelnik dokazuje svojim postupcima. Dok su drugi gradovi i općine donijeli ili su pred donošenjem konkretnih mjera pomoći lokalnom gospodarstvu i stanovništvu uslijed pandemije korona virusa, gradonačelnik minorizira učinak ukidanja prireza! Već mjesec dana plasiraju se iz ureda gradonačelnika vijesti kako se na mjerama radi, dok drugi gradovi i općine isto čine vrlo aktivno bez lažne demagogije aktualnog nam gradonačelnika Grada Valpova. Na sve raspoložive načine gradonačelnik je sa svojim stručnjacima pokušavao odgovoriti vijećnike od usvajanja odluke za ukidanje prireza, dok su istovremeno mnogi gradovi i općine ukinuli prirez u tijeku godine i istu mjeru prezentirali kao pomoć stanovništvu i gospodarstvu, ali to čini se samo za gradonačelnika Grada Valpova nije slučaj.

Gradonačelnik dakle minorizira učinak mjere ukidanja prireza zbog njegove očite nesposobnosti i tromosti u donošenju konkretnih mjera pomoći. Međutim, nije inertan kod prijedloga i forsiranja određenih apsolutno neopravdanih planiranih dugoročnih zaduživanja i kratkoročnog zaduživanja.

Svojim medijskim istupima gradonačelnik veliča život na kredit! Dugoročna zaduživanja za stambenu i komunalnu infrastrukturu, koja uopće nisu vezana uz EU fondove, planira u proračunu 2020. godine sa čak 12.7 milijuna kn! Zamislite, tih 12,7 milijuna kuna zaduživanja neće dovesti Grad pred rub bankrota, ali eto po gradonačelniku ukidanje prireza i manje oko 600.000,00 kn u proračunu 2020. godini hoće?! Pitamo Vas kako je to moguće ? Ili je ovdje svaki komentar uistinu suvišan, stoji u priopćenju HDZ Grada Valpova.

Komentari