Uhićena bivša ministrica Žalac i još tri osobe zbog afere Softver

Gabrijela Žalac Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL

Bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena je jutros na razgovor s europskim istražiteljima zbog afere Softver. Mediji navode da je Žalac uhićena, no službene potvrde te informacije nema.

Ured europskog javnog tužitelja objavio je i priopćenje u kojem navode da su uhitili četvero ljudi zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova EU, prenosi N1.

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.



Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljene dodatne pojedinosti”, naveli su u priopćenju.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako se tada pisalo, policija je krajem rujna ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Predmet istraga bio je posao koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac. Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om. Prije dobivanja posla tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

Komentari