UGP: Vladine mjere pomoći poduzetnicima su nedostatne. Gubici su preko 90 posto

Ilustracija Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Za dvije trećine poduzetnika jučer predstavljene vladine mjere pomoći su nedostatne, a vlada je njihovim izborom pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije, priopćili su u utorak iz udruge Glas poduzetnika (UGP) predstavljajući rezultate ankete provedene među članstvom.

Među anketiranim poduzetnicima je i 19,3 posto onih koji smatraju da je nužno proširiti mjere i pomoći onima s velikim padom prihoda, dok 13 posto smatra te mjere vladinim PR-om.

S druge strane, UGP navodi da samo 0,3 posto ispitanika mjere smatra dobrima i onima koje će spasiti poduzetnike. Iz Udruge, koja nije objavila na kojem je uzorku provedena anketa, ocjenjuju da se radi o kratkoročnim mjerama koje nisu primjerene trenutnoj situaciji.

Smatraju da Vlada treba uključiti stručnjake i poduzetnike u kreiranje mjera, držeći kako nisu prepoznati ključni problemi, a ponavljaju i kako obeštećeni moraju biti svi oni s velikim padom prometa, a ne samo formalno zatvoreni.

UGP je nezadovoljan i jučerašnjim sastankom s predstavnicima vlade, ali i s ponuđenim prijedlozima.

“Od samog sastanka imali smo puno veća očekivanja, nadali smo se da će stručnjaci i odgovorne osobe u vladi prepoznati težinu situacije, te da će ponuditi kvalitetna rješenja”, kaže se u priopćenju, uz dodatak da je Vlada ponudila samo “kozmetičke” mjere koje su kratkoročne i koje ne pomažu svim pogođenim djelatnostima.

“Vlada je pomogla jednoj grani – ugostiteljima, ali što je s njihovim dobavljačima, event industrijom, putničkim agencijama i povremenim prijevozom? Nitko od njih nije zatvoren, ali i dalje trpe gubitke od preko 90 posto zbog situacije puzajućeg lockdowna (…) Vlada se krivo postavlja i pokazuju nerazumijevanje za trenutno stanje”, izjavio je koordinator Ekonomskog savjeta UGP-a Vuk Vuković.

Vlada je u ponedjeljak predstavila set mjera za pomoć gospodarstvu koje je zatvoreno zbog novih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa. Paket mjera čini nastavak novčane potpore za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, pokrivanje dijela ili kompletnih fiksnih troškova i odobravanje kredita za likvidnost.

Komentari