UGP: Vlada nije u stanju ukinuti pečat. Kako očekivati da će privući investitore?

Igor Soban/PIXSELL

Boris Podobnik, član ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika (UGP), komentirao je vladin nacionalni plan oporavka.

“Papir trpi sve. Nije on toliko loš, UGP-u nam najviše smeta provedba. Najviše su stradali građani i privatni sektor, a ne javni sektor, kojima je najviše namijenjeno. UGP smatra da pomoć treba ići onima koji su najviše stradali”, rekao je pa dodao da, čitajući dokument, vidi se da se pod gospodarstvom uglavnom podrazumijeva javni sektor. Na javne natječaje mogu se javiti privatne tvrtke, ali kao problem kod javnih natječaja navodi korupciju – smatra da će poslove dobivati tvrtke povezane s vladajućima.

“Osnovi je problem što je Hrvatska korumpirana i nekonkurentna. Po korupciji smo na samom začelju EU-a… Lopovluka i korupcije ima strahovito puno, mi znamo samo za mali dio. U javnom sektoru ne koriste se isti principi kao u privatnom. U privatnom nema ‘strančarenja’”, kaže Boris Podobnik i dodaje:

“Da biste radili s državom morate imati jako dobre veze.”



I u privatnom sektoru imate bolje i imate lošije, dodaje. Međutim, pita se potom, ako nam EU daje sredstva, ne bi li posao bilo najbolje dati najboljima, a ne najkompetentnijima. “Ako želite biti konkurentni, logično je da ćete manje davati javnom sektoru i kvazi-privatnicima”

Nevjerojatnim smatra to što se u dokumentu govori o digitalizaciji, ali ne i o smanjenju zaposlenih i radnih mjesta.

“Hrvatska najbliža Grčkoj – i oni mislili da ništa ne mogu učiniti pa propali”

“Ova Vlada u pet godina nije u stanju ukinuti pečat. Ako to nije u stanju, teško je za očekivati da će učiniti nešto čime bi privukli investitore. Zašto bi k nama dolazila automobilska industrija, ako može doći u Sloveniju? Političari ne razumiju da nije dovoljno imati samo pozitivnu stopu rasta. Naša Vlada misli da je učinila nešto ako napravi malu promjenu. Nije bitno gledati samo sebe, trebamo vidjeti što investitorima nude Mađarska, Slovenija, Češka, baltičke zemlje – to je prava konkurencija”, rekao je Boris Podboj.

Kaže da smo mi najbliži Grčkoj – mislili su da se ništa ne može učiniti pa su propali,piše N1 

Komentari