UGP: Država ima tri mjeseca odgovoriti na naš zahtjev za mirno rješenje, ako do toga ne dođe, tužbe su već pripremljene

screenshot

Hrvatski poduzetnici traže obeštećenje od države zbog odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite pa su predstavnici Udruge Glas poduzetnika (UGP) Državnom odvjetništvu u utorak uručili pet zahtjeva za mirno rješenje spora. U UGP-u smatraju kako su odluke Nacionalnog stožera diskriminatorne, a ekonomske mjere Vlade neadekvatne. 

Tih pet zahtjeva dalo je pet tvrtki-poduzetnika, a to su Đurina hiža, Shark attack, Svikoncerti, Caffe&wine bar Rijeka i Locuples.

Kako bi pojasnili razloge svoje odluke, predstavnici UGP-a održali su konferenciju za novinare na kojoj je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a rekao da su “poduzetnici, pogotovo iz onih ugroženih sektora, poput prijevoza putnika, putničkih agencija, event-industrije, ugostiteljstva i sezonskih obrta, nakon godinu i pol dana čekanja stavljeni pred zid”.

‘Poduzetnici do sada nisu dobili ništa’, smatra Bujas

“Pet poduzetnika koji su do pandemije bili profitabilni danas su postali ruine pred stečajem, ali ne svojim lošim radom”, rekao je Bujas.



Dodao je da 12 milijardi kuna koje je država utrošila za zaposlenike nije platila vlada, već građani. Po njemu, prvih pet tvrtki odlučilo je nakon godinu i pol dana podnijeti tužbu.

Objasnio je da je riječ o tužbama za obeštećenje jer, kako je istaknuo, poduzetnici do sada nisu dobili ništa.

Poduzetnici smatraju kako hrvatska Vlada nije učinili ništa za njih, pa je tako Nikola Božić, vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža istaknuo da je “Hrvatska jedina članica EU koja nije obeštetila svoje poduzetnike”.

Za primjer je naveo Austriju koja je svoje poduzetnike prošle godine obeštetila s 80 posto prometa iz 2019. te Njemačku koja je poduzetnike obeštetila sa 70 posto prometa.

‘Hrvatska nije učinila ništa za svoje poduzetnike’, istaknuo je Božić

“Drugi su smanjivali i PDV, a Hrvatska ništa: nije ukinula nikakve parafiskalne namete, potpore za zaposlenike kasnile su više od 40 dana u drugom valu, a država nas nije zaštitila ni od banaka ni leasing kuća. Što će biti ako dođemo u novi lockdown”, upitao se  Božić.

Tomica Drvar iz agencije Svi koncerti rekao je da je ta putnička agencija uspješno poslovala do prvog zatvaranja gospodarstva. On je naglasio da su “odluke i mjere vlade i stožera neustavne te da vlada i dalje diskriminira poduzetnike najavom da će potpore ovisiti o broju cijepljenih”.

Dodao je da država ne pomaže putničkim agencijama i da je pomagala samo zaposlenicima. Osvrnuo se i na problem s ne odobravanjem kredita jer, kako je rekao, “poduzetnici iz njegove branše ne mogu dobiti kredite jer ih banke smatraju rizičnom djelatnošću”.

Hoće li doći do mirnog rješenja?

Odvjetnik Mate Matić, čelni čovjek Odvjetničke kancelarije Matić i partneri, objasnio je kako se ne može odmah krenuti s tužbama, ali se ,ože zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije.

Rekao je da je to dobra prilika državi da pokuša u razdoblju od tri mjeseca, što je vrijeme za odgovor, pronaći rješenje po uzoru na druge države.

“Stožer civilne zaštite donio je 13 odluka na temelju ničega. Morali su barem imati istraživanja da donesu neke odluke”, istaknuo je Matić.

Dodao je da je predsjednik Zoran Milanović dobro rekao da se nakon pojave pandemije trebalo proglasiti izvanredno stanje.

“Time bi se Stožeru otvorila mogućnost da svojim odlukama ograniči nečija prava. Stožer je povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika, povrijeđene su odredbe članka 49, članka 50 i članka 54 Ustava, koji jasno govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju. Ako to ne riješite u tri mjeseca, tužbe su već pripremljene. Nije to ustavna tužba, oni su dužni u roku od tri mjeseca reagirati, a ako ne reagiraju, onda se nama otvara prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete”, zaključio je Matić na konferenciji za novinare.

 

Komentari