Ugostitelji složni: Bolje da s radom pričekamo još koji mjesec, dva, pa da, kada počnemo raditi, radimo normalno

zagorje.com

Iza nas je više od mjesec dana otkako su zatvoreni ugostiteljski objekti. Mjere ograničavanja koje vrijede od 19. ožujka Stožer civilne zaštite je još produžio do 11. svibnja, u razgovoru s predsjednikom Ceha ugostitelja Kapinsko zagorske županije i potpredsjednikom Ceha ugostitelja RH Ivanom Đurkinom Benkotićem otkriva se koliku štetu trpe ugostiteljski objekti na području županije te koji je stav ugostitelja prema najavljivanju popuštanja mjera, koje bi kafićima, restoranima i hotelima donijele, ipak, nešto drugačiji način rada, izbjegavanje bliskog osobnog kontakta s gostima, strože higijenske mjere, postavljanje pregrada i slično.

“Štete su velike. Vlada RH je nekim mjerama olakšala donekle situaciju, ipak su se mogli zadržati djelatnici, a najteže su prošli oni koji su sami svoji djelatnici, u objektima gdje je jedan zaposlen i nema pravo na naknadu. No, svi nameti su zapravo ostali. Mjere HZZO – a, minimalac od 3250 odnosno 4000 kuna pomaže, naravno, ali opet, to je samo malo saniranje štete, a nama svima treba puno veća pomoć,” ističe Đurkin Benkotić.

Naime, mnogo ugostitelja s kojima je razgovarao uopće ne zna na koji će način svoj ugostiteljski objekt ponovno aktivirati.

“Kada počnemo raditi, trebamo početi ostvarivati dobit, za sebe, državu, građane. No brojni ljudi, naši gosti, su ili dobili otkaze, ili su na minimalcu, izgubili su naviku odlaska u kafić ili restoran i za to neće imati ni novca. Propali su nam brojni dogovoreni caterinzi, domjenci, vjenčanja, prve pričesti, krizme, sve ono što nam je u ovo vrijeme bio spas i dobit na koju smo mogli računati. Sve je to nestalo, a kada ponovno proradimo, počet ćemo s jednim velikim minusom, dok država od nas očekuje da s početkom rada počnemo i u punom dijelu sve plaćati. A mi nikako nećemo moći krenuti sa stopostotnim kapacitetom, u ovim uvjetima,” ističe predsjednik Ceha ugostitelja KZŽ.



Uz to, ‘popuštanje mjera’ i posebni uvjeti koji bi se tu, kako se najavljuje, trebali poštivati, za ugostitelje su gotovo neprihvatljivi.

“Imali smo izvanrednu telefonsku konferenciju s predstavnicima svih županija, Ceha ugostitelja Hrvatske. Iznio sam svoj stav, s kojim su se svi složili. A taj je stav da odlazak u kafić, restoran ili koji drugi ugostiteljski objekt znači socijalizaciju ljudi. Odlazak u kafić i restoran nije primarna potreba, kao kupnja kruha i namirnica. To je potreba za druženjem, zabavom, dogovaranjem poslova, razgovorom, pričanjem, a ako distancirate ljude, jednog stavite za jedan stol, drugog za drugi par metara dalje, to nije to. Mnogi ugostiteljski objekti za to niti nemaju prostora i uvjeta – pojašnjava Đurkin Benkotić.

“Hoćemo li imati na ulazu jednu osobu koja će ljude puštati jednog po jednog unutra? Svjedoci smo da i neki trgovački lanci ne pridržavaju toga, tko broji ljude u dućanu i održavaju li razmak? A ako toga ne bude, samo ćemo napraviti novi temelj za nove respresivne mjere, ako se virus počne širiti. Nema konkretnih pravila, naputaka, ni što se tiče poštivanja minimalnih tehničkih uvjeta, ne znaju se pravila igre… Stoga, naš je stav, HOK – a i Ceha ugostitelja, da je bolje da se još pričeka, mjesec, dva ako treba, pa da, kada počnemo raditi, počnemo raditi normalno, kada se za to stvore i uvjeti,” kaže Ivan Đurkin Benkotić. Uz to, ugostitelji su se složili da bi bilo potrebno da se uvede PDV od 13 % za sve ugostitelje, kafiće, a ne samo za pripremanje i posluživanje hrane, piše Zagorje.com.

Komentari