Ugostitelji se danas sastaju sa Stožerom. Koje će nove mjere uvesti?

Pixabay

Rad kafića najkasnije do 22 sata, glazba ne glasnija od 65 decibela, odnosno jačine prosječnog razgovora, isključivo sjedeća mjesta u objektima i uklanjanje plesnih podija neke su od epidemioloških mjera koje europske države uvode uoči zime.

Današnji sastanak ugostitelja s Nacionalnim stožerom, pokazat će koje će mjere Hrvatska uvesti.

Njemačka, primjerice, razmišlja o uvođenju zabrane točenja alkohola, no kod nas to nije ‘na stolu’.

Nema zabrane točenja alkohola

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se o zabrani alkohola i pušenja u kafićima zbog koronavirusa u ovom trenutku ne razmišlja.



“Ne, u ovom trenutku se o tome ne razgovara. Istovremeno, epidemiolozi raspolažu s tim i drugim mjerama koje će biti potrebne. U ovom trenutku je epidemiološka situacija takva da ne planiramo takve korake”, rekao je Beroš.

“U prvom redu imamo spriječiti širenje virusa, ali i osigurati odvijanje gospodarskih djelatnosti. Zato su važni razgovori s ugostiteljima, da se riješe i neke eventualne nedoumice”, dodao je Beroš.

Zasad nema stišavanja glazbe

Kazao je kako u ovom trenutku nije na stolu ni stišavanje glazbe u kafićima o kojem se pričalo. “Čak u ovom trenutku ni to, samo smo svjesni da će se dio prometa zbog lošeg vremena preseliti u unutrašnje prostore, moramo vidjeti kako nastaviti to gospodarsko djelovanje”; rekao je Beroš.

Moguća stroža pravila

Ostaju li otvorena stroža pravila ako bude potrebno, upitan je Beroš, na što je kratko odgovorio – da.

Osvrnuo se i na zabranu korištenja plesnog podija. “Nitko nikada nije zabranio ples, ali grupiranje i blisko druženje osoba nije dobrodošlo”, kazao je.

Rekao je kako se neće uvoditi kazne za nepoštivanje mjera, dok god to neće biti nužno.

Dok god to bude moguće, naš je stav da nećemo kažnjavati. Svjesni ste da je to odlično funkcioniralo na proljeće, nema razloga da ne funkcionira i dalje”, rekao je Beroš.

Beroš komentirao smrt muškarca u Čakovcu: Moramo izvući pouke i smanjiti mogućnost takvog događaja u budućnosti

Komentari