Uglednom hrvatskom liječniku dva puta ukrali identitet kako bi prodavali lažne lijekove

Screenshot HRT

Brojni prevaranti na razne načine pokušavaju prodati lažne farmaceutske i “ljekovite” proizvode pri čemu često izmišljaju intervjue i stručnjake. No jednom hrvatskom endokrinologu čak su dva puta pripisali lažnu preporuku.

Svjetska federacija oglašivača upozorava da je digitalno oglašavanje sve češće na meti kriminalaca. Ističu da će marketinška industrija u idućih 5 godina zbog prijevara u digitalnom reklamiranju izgubiti oko 50 milijardi eura. Potrošački kod HTV-a donosi priču liječnika kojemu je dva puta ukraden identitet.

“Učinkovitost DiaTea – bez presedana je. Nakon što smo ga počeli proučavati, došlo je do potpunog oporavka pacijenata od dijabetesa.”

Tako piše u izmišljenom intervjuu s endokrinologom dr. Miroslavom Dumićem objavljenom na internetskim portalima.



‘Proizvod ne samo da ne pomaže, nego vodi pacijente u sigurnu smrt!’

“U tome intervjuu ja propagiram neki opskurni čaj za rješavanje dijabetesa koji ima ni manje ni više, 68 raznih sastojaka i naravno da bez ikakvih problema liječi dijabetes. Istodobno se navodi kako standardno liječenje, ne samo da ne pomaže – nego vodi pacijente u sigurnu smrt”, objašnjava Miroslav Dumić.

Zbog dezinformacija iz ovog razgovora u kojem se pacijenti pozivaju na prekid terapije, upozorava doktor Dumić – ugrožen im je život.

“Siguran sam i znam da pacijenti, naročito dijabetičari, odrasli i djeca – nasjedaju raznim dezinformacijama. Upuštaju se u raznorazne terapije koje, nažalost – mogu završiti vrlo tragično”, upozorava.

Liječnici i ljekarnici pozivaju građane da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Hrvatskoj te su kao takvi prošli registracijski postupak i sve potrebne provjere kvalitete.

‘Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno’

“Hrvatska liječnička komora poziva građane da se u pogledu terapija savjetuju isključivo sa svojim liječnicima. Liječnici su osobe koje su stručne u procjeni lijekova koje je potrebno uzimati ili u slučaju da postoje indikacije da se terapija obustavi. Sve informacije koje se pojavljuju na portalima nisu provjerene i mogu biti štetne i opasne za zdravlje”, upozorava Vesna Štefančić Martić iz Hrvatska liječničke komore.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, jer nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi niti im se mogu pripisivati njihova svojstva. Nažalost, najčešće na lažne proizvode nasjedaju umirovljenici, koji su za njih spremni izdvojiti i pola mirovine.

– Upozoravamo u ljekarnama da su ti proizvodi potencijalno štetni i da nisu prošli provjere i registracije. Kupci uvijek koriste akcije i imaju osjećaj da se radi o dobroj kupnji. A radi se o skupim proizvodima, od 400 kn na više, upozorava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo. Dodaje kako su svi proizvodi iz ljekarni sigurni za zdravlje jer su prošli registracijski postupak.

Doktor Dumić osjeća se nemoćno jer ovo je već drugi put u posljednje dvije godine da mu je ukraden identitet. Nema, dodaje – više vremena upuštati u istraživanje. To bi, kaže trebale obaviti nadležne institucije. Ne zbog njega nego zbog pacijenata.

Kako zaštititi liječnike i pacijente

Iz Liječničke komore pozivaju mjerodavne institucije da zaštite liječnike kojima je zbog krađe identiteta narušen ugled, ali i ugrožen život pacijenata. Vesna Štefančić Martić upozorava kako se u ovakvim slučajevima radi o potencijalnim kaznenim djelima. Poziva kolege liječnike da prijave ovakve slučajeve.

Proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda strogo je uređena djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama. Iz Ministarstva zdravstva na upit vezan za zaštitu struke i pacijenata od kibernetičkih napada odgovaraju.

“Ministarstvo zdravstva ne raspolaže mehanizmima kojima bi se spriječila nedozvoljena uporaba osobnih podataka niti je u mogućnosti utvrditi identitet počinitelja kaznenog djela, budući da navedeni postupak nije u nadležnosti Ministarstva zdravstva”, priopćili su.

Sličnih oglasa poput ovoga za prodaju lažnih lijekova, dodataka prehrani, koji jamče izlječenje od teških bolesti, sve je više. Stanje je posljednjih mjeseci eskaliralo. A liječnici i pacijenti prepušteni su sami sebi.

Komentari