Ugašen otvoreni plamen kod Trogira, nema opasnosti

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Više nema otvorenog plamena u Segetu Gornjem kod Trogira. Vatrogasci su požar gasili cijelu noć, a na požarištu su trenutno 124 vatrogasca i 25 vojnika s 34 vozila. Na požar su upućena i dva kanadera.

Do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara pretežito niskog raslinja i nešto borove šume.

“Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta. Tijekom noći je došlo do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirali smo odmah i dodatne snage s makarskog područja. Možemo reći kako je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu “, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Rekao je da je i dalje potreban oprez jer se opet navaljuje jugo.



“Zaista su vatrogasci tijekom cijele noći dali veliki napor. I s područja makarske rivijere smo angažirali vatrogasce, tijekom jutra smo snage zamijenili, da se ljudi odmore. Treba puno opreza da se požar ne bi podigao, opet najavljuju jugo i jugozapadnjak tijekom dana. Zamolio bih građane i turiste da ne dolaze blizu vozila da ne bi ugrozili svoje živote”.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj obići će u 10,30 sati protupožarne snage koje su angažirane na gašenju požara.

“Ako ne bude vjetra, požar bi trebali staviti pod kontrolu danas”, rekao je zapovjednik županijskih vatrogasaca Ivan Kovačević za DalmacijaNews.

Kuće su obranjene, nema potrebe za evakuacijom stanovništva, a nije bila ugrožena ni benzinska stanica na trogirskoj zaobilaznici.

Promet na Magistrali (DC 8) kod Trogira koji je bio prekinut sada se odvija jednim  trakom, a vozila iz dva smjera naizmjenično pušta policija koja regulira promet.

U gašenju požara, koji je buknuo oko 11 sati u ponedjeljak, sudjelovalo je, podsjetimo, 170 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, osam protupožarnih zrakoplova i to četiri Airtractora, tri Canadaira i jedan helikopter iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. U pomoć je pristigla i vojska.

Privremeno je bilo obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

Komentari