UDRUGE UPOZORAVAJU Bandić i HDZ nastavljaju s trgovanjem vrijednim gradskim prostorom

Milan Bandić/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Više nevladinih udruga upozorilo je u utorak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i HDZ nastavljaju s trgovanjem vrijednim gradskim prostorom i prepuštanjem privatnim investitorima prostor u javnom vlasništvu zanemarujući javni interes i potrebe građana.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga građana Siget i Zagreb te zove u priopćenju upozoravaju da Bandić i dalje nastavlja s istom štetnom politikom vođenja Zagreba, ovog puta jurišem na vrijedan gradski prostor u samom središtu grada – Blok Badel.

Pri tome mu, dodaju, i dalje velikodušno pomaže HDZ, što je i pokazao na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, kada je podržao Bandićev plan.

“Plan Milana Bandića da privatnoj tvrtki prepusti preko milijun kvadrata vrijednog gradskog zemljišta na Velesajmu i Hipodromu za tzv. Zagrebački Manhattan je propao pa je odlučio po istom modelu investitorima prepustiti Blok Badel”, navode u priopćenju.



Smatraju i da će je idućih šest mjeseci, koliko je preostalo do  lokalnih izbora, Gradska uprava odlučila, vjerojatno na isti način, riješiti se i ostalih vrijednih gradskih prostora poput Bloka Zagrepčanka te  tvornica Badel i Sljeme.

Stoga je, ocjenjuju, za prostor središta Trešnjevke raspisan brzinski natječaj u svrhu izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) kojim bi bila omogućena daljnja prekomjerna stambeno – komercijalna gradnja na tom osjetljivom području grada.

Prostori desetljećima zapuštani

Drže i da su svi ti  gradski prostori desetljećima zapuštani i ostavljeni na propadanje ne bi li nekretnine postale u potpunosti neupotrebljive te na koncu zajedno s vrijednim zemljištem prepuštene privatnim investitorima čiji je jedini interes njihov vlastiti profit.

“Javni interes i javni sadržaji u takvim slučajevima u potpunosti padaju u vodu. Ishitreno trgovanje vrijednim gradskim prostorom još jednom pokazuje kako se gradom ne upravlja sustavno, poštujući pravila struke i uzimajući u obzir potrebe građana i građanki”, navode udruge.

Umjesto da koristimo svoje raspoložive javne resurse u planiranju održive budućnosti grada, gradska uprava pod vodstvom Milana Bandića trguje tim istim prostornim resursima kako bi pogodovala privatnim investitorima prema čijim interesima kroji prostorne planove, upozoravaju.

Komentari