Udruge o presudi Tomaševiću: To je sramotno, presuda ruši povjerenje žrtava u sustav

Predsjednica karlovačke Ženske grupe “Korak” Mirjana Duduković “sramotnom” je u srijedu ocijenila uvjetnu kaznu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević.

“To je sramotno”, rekla je Duduković, čelnica udruge koja u skloništu pruža pomoć ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u srijedu je proglašen krivim za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević, zbog čega mu je Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao uvjetnu kaznu od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.

“To je potvrda da nam Istanbulska konvencija treba i da je moramo primjenjivati. To je sramotno. Nasilje, ako je utvrđeno i ako je dokazano, treba biti osuđeno. Što znači uvjetna osuda? Ništa. Isto kao i do sada kada nije bio osuđen”, izjavila je Hini Duduković.



Duduković je “ljuta kad se takve stvari dešavaju” i kaže da nam zato skloništa i trebaju.

Rekla je da se mora puno više posvetiti pažnje ženama žrtvama nasilja, upozorivši kako žene dugo godina trpe nasilje bez da ga prijave.

“I onda kad dođe trenutak da to iznesu i prijave, dobije se ovakva presuda. To je strašno. To kao da šaljemo poruku – nemojte ni prijavljivati nasilje, jer on neće biti osuđen”, tvrdi Duduković.

Također je upozorila kako je neprihvatljivo da svi takvi procesi jako dugo traju.

Ženska grupa Karlovac “Korak” je nevladina udruga koja od kolovoza 1998. djeluje u cilju zaštite ljudskih, a posebno ženskih i dječjih prava, zaštite obitelji i zaštite od nasilja. Pruža pomoć svim ženama i djeci žrtvama nasilja.

Presuda Tomaševiću ruši povjerenje žrtava u sustav

I udruga B.a.B.e. priopćila je u srijedu da prvostupanjska presuda Suda u Slavonskom Brodu kojom je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osuđen na 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine za obiteljsko nasilje, ruši povjerenje žrtava u sustav.

“Smatramo kako ta kazna nije u skladu s težinom počinjenog djela te da ona oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju”, istaknula je u priopćenju udruga B.a.B.e.

Podsjeća da samo tjedan dana nakon što su objavile priopćenje o presudi kojom je sud oslobodio policijskog službenika unatoč utvrđenom seksualnom uznemiravanju kolegice, ponovno su prisiljene reagirati na nepravdu u sudskim procesima kada je u pitanju nasilje nad ženama.

“Imajući u vidu inkriminirani period te činjenicu da se radilo o teškim oblicima obiteljskog nasilja koji su rezultirali i tjelesnom ozljedom žrtve, iznenađuje izrazito blaga kazna, s obzirom na to da je za svako od kaznenih djela za koja je počinitelj nepravomoćno osuđen, a to su nasilje u obitelji i nanošenje tjelesne ozljede bliskoj osobi, propisana kazna zatvora od jedne do tri godine”, istaknula je ta udruga.

Tvrde da ta presuda dovodi u pitanje učinkovitost kaznenog postupka u njegovoj cjelini, koja se ne iscrpljuje u učinkovitoj istrazi i kaznenom progonu počinitelja, već ovisi i o krajnjem rezultatu postupka koji u konkretnom slučaju s obzirom na izrazito blagu kaznu nije ispunio svoju svrhu.

B.a.B.e. konstatiraju da izostaju konkretne sankcije za samog počinitelja, čime nije postignuta niti svrha kažnjavanja u smislu prevencije, pa će tako predmetni slučaj, ako presuda postane pravomoćna, predstavljati samo još jedan u nizu primjera kojim se šalje izrazito nepovoljna poruka žrtvama obiteljskog nasilja da im pravni sustav neće pružiti primjerenu zaštitu, a čime se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave.

“Osim što ovakva presuda odvraća žrtve od prijavljivanja nasilja, demotivira ih u traženju pomoći, a u konačnici i izlaska iz kruga nasilja. Upravo zbog ovakvih presuda, žrtve nemaju povjerenja u institucije, stoga velik postotak rodno uvjetovanog nasilja ostaje neprijavljen, u takozvanoj sivoj zoni”, tvrde u udruzi.

“Nasilje prema ženama je najraširenije sustavno kršenje ljudskih prava. Nasilje prema ženama nije privatna stvar, nasilje nije obiteljska vrijednost. Nasilje nije izolirana anomalija. Štoviše, ono je često, svakodnevno, i događa se svuda oko nas, a kako bismo adekvatno odgovorili/e kao društvo na njega, potrebno je da svi sektori preuzmu odgovornost za svoja postupanja”, poručuju iz udruge B.a.B.e.

Komentari