Udruga ordinacija protiv da KB Dubrava bude COVID bolnica

Ilustracija Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je u utorak od ministra zdravstva Vilija Beroša da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrava Covid bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji.

Iz te udruge su poručili kako potpuno razumiju ogorčenost zaposlenika KB Dubrava nakon što je ta bolnica proglašena Covid bolnicom kojoj se stavlja na teret skrb o oboljelima, umjesto ravnomjerne opterećenosti svih zdravstvenih ustanova i zaposlenika ustanova.

“Ne vidimo ni jedan racionalni argument za takvo postupanje”, priopćio je HUUGO iz kojeg su “u situaciji kroničnog nedostatka zdravstenih djelatnika i njihove enormne opterećenosti” zatražili od zdravstvene administracije i ministra za ravnomjernu raspodjelu skrbi o teško oboljelim osobama.

HDPZZ: Beroš ne čuje vapaje doktora, medicinkih sestara i pomoćnog osoblja

Nakon proglašenja KB Dubrava Covid bolnicom reagiralo je otvorenim pismom i Hrvatsko društvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora koje je prozvalo ministra zdravstva da ne čuje vapaje doktora i medicinskih sestara koji rade u skafanderima i maskama zbog čega bi se, smatraju cijeli zdravstveni sustav mogao urušiti.



To je društvo uputilo otvoreno pismo ministru potaknuto kako su naveli “prozivkama primarne zdravstvene zaštite i gotovo nevjerojatnom bešćutnosti sustava na požrtvovnost i rizik za život zdravstvenog i pomoćnog osoblja Covid bolnice Dubrava”.

Beroša su prozvali da od njega dobivaju odgovore što je poduzeo po pitanjima koja su istaknuli kao ključne probleme iako su neki rješivi čak i u kratkoročnom razdoblju.

“Ako nastavimo ovakvim trendom, pored naše pojačane skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom segmentu, cijeli zdravstveni sustav će pucati pod pritiskom i još jače se urušavati jer ne čujete glasne vapaje doktora, medicinkih sestara i pomoćnog osoblja koji u zaštitnim skafanderima i maskama provode veći dio radnog vremena, i tako iscrpljeni poradi loše organizacije veliki su rizik zaraze”, poručili su iz Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Komentari