Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave

Damir Kontrec Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Udruga hrvatskih sudaca – UHS, usprotivila se u četvrtak prijedlogu spajanja ministarstava pravosuđa i uprave jer smatra da bi njihovo spajanje, s obzirom na odnos Ministarstva pravosuđa prema drugim ministarstvima, moglo biti neprimjereno i štetno.

“U povodu najave smanjenja broja ministarstva, UHS apelira na predlagatelja zakona i zakonodavca da se ne spajaju Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo uprave”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik udruge Damir Kontrec.

Kao jedan od razloga iz UHS-a navode da je Ministarstvo pravosuđa u posebnom položaju u odnosu na sva druga ministarstva jer izravno omogućuje rad sudbene vlasti kao neovisne državne vlasti, ali i rad drugih neovisnih sastavnica pravosuđa kao što su Državno odvjetništvo, Odvjetništvo i Javno bilježništvo.

“Sudbena vlast i druge sastavnice pravosuđa funkcioniraju na posve različitim osnovama nego što je to slučaj s državnom upravom, koja funkcionira po načelu subordinacije koja je zabranjena u sustavu sudbene vlasti”, kaže se u priopćenju.



Neprimjereno da se sudove čini ovisnima o ministarstvu koje upravlja državnom upravom

Sudovi kontroliraju rad upravnih tijela pa je posve neprimjereno da ih se čini ovisnim o ministarstvu koje upravlja državnom upravom, upozorava UHS.

Komparativni modeli u zemljama EU-a vrlo rijetko poznaju model u kojem postoji ministarstvo pravosuđa i uprave. “Iznimke su Norveška, Danska i Nizozemska, gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i sigurnosnim pitanjima, ili Njemačka, gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i pitanjima zaštite potrošača”, napominje udruga.

UHS podsjeća da eksperiment spajanja ta dva ministarstva iz 2000. nije urodio plodom, pa i zato ne treba ponavljati istu pogrešku.

“U vremenu u kojem se najavljuju daljnji reformski potezi u području pravosuđa i razvijaju već započeti programi reforme, smatramo da bi ovo spajanje donijelo samo štetu”, zaključuje UHS u priopćenju.

Komentari