UDAR NA MEDIJE Brkić u pet godina podnio 34 tužbe i već mu je dosuđeno 254.000 kuna

Tomislav Kristo / CROPIX

Prema podacima zagrebačkog Općinskog suda, u posljednjih pet godina potpredsjednik Sabora Milijan Brkić podnio je 33 tužbe protiv medijskih izdavača. Tužio je Nacional, Večernji list, Jutarnji list, 24 sata, portal dnevno.hr, tjednik 7Dnevno i druge. Jedan spor je vodio i pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu pa je ukupan broj tužbi protiv medijskih izdavača 34.

Ove tužbe se odnose na razdoblje od 2015. godine do danas, dakle, od kad se HDZ vratio na vlast. Trideset i četiri puta je u sudnicama u zadnjih nekoliko godina svjedočio o teškim duševnim bolima koje je pretrpio zbog novinarskih tekstova.

Od 33 sudska spora koja je Brkić od 2015. do danas protiv medija pokrenuo pred tim sudom 15 ih je još u rješavanju, a 18 ih je riješeno pravomoćnom ili još uvijek nepravomoćnom presudom, nagodbom, i obustavom postupka zbog stečaja nakladnika, ili su ustupljeni drugom sudu.

Na račun duševnih boli pravomoćno dobio 70 000 kuna

Samo u zadnjih nekoliko godina spomenuti je sud Brkiću na ime duševnih boli pravomoćno dosudio 70.000 kuna. Od toga iznosa 40.000 kuna aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora morao je isplatiti Večernji list zbog teksta u kojem se navodilo da je Brkić u jednom zagrebačkom restoranu svojedobno galamio na bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a 30.000 kuna mu je isplatio Jutarnji list zbog kolumne čiji se autor uz ostalo upitao kako su Brkić s policijskom plaćom i njegova tadašnja supruga, frizerka, uspjeli otplatiti kredit od milijun eura podignut u Karlovačkoj banci.



Brkiću se, međutim, smiješi još novca – nepravomoćnim presudama zagrebačkog Općinskog suda u zadnjih mu je nekoliko godina na ime duševnih boli dosuđeno još 135.000 kuna. I Općinski sud Sesvete nepravomoćno je presudio da mu tjednik Nacional mora isplatiti 49.000 kuna. Potvrde li županijski sudovi te zasad nepravomoćne presude, Brkić će na ime duševnih boli uz već isplaćenih 70.000 kuna inkasirati i dodatnih 184.000 kuna.

Tim iznosima treba pribrojati i zatezne kamate koje izdavači također moraju platiti kao i sudske i odvjetničke troškove. Neke od 15 preostalih parnica koje se još vode pred zagrebačkim Općinskim sudom, Brkić će vjerojatno također dobiti pa će i ukupna svota dosuđena mu na ime duševnih boli dodatno rasti.

Preneseni tekst

Zbog serije tekstova o aferi elitne prostitucije koju je otvorio tjednik Nacional, Brkić je tijekom 2018. pojačao val tužbi protiv medija. Deblji kraj u tim tužbama zasad je izvukao nakladnik portala 24 sata kojem je zagrebački Općinski sud “odrezao” kaznu od 40.000 kuna koje mora isplatiti Brkiću. On je tužio navedeni portal samo zato što je prenio tekst iz tjednika Nacional o tome da je PNUSKOK 2011. tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Brkića osumnjičio za curenje informacija u aferi elitne prostitucije.

Ni u jednom od Brkićevih pregledanih sudskih spisa nije pronađen ni jedan liječnički nalaz koji bi potvrdio njegove tvrdnje o teškim duševnim bolima koje trpi. Ni u jednom od tih sporova, kao uostalom ni u drugima koje privatni tužitelji pokreću protiv medija, sud nije zatražio da stupanj duševnih boli utvrđuje ovlašteni sudski vještak, već se suci oslanjaju na iskaze osoba koje tuže medije i koje sud nastoje uvjeriti u svoje duševne boli, piše Jutarnji.hr.

Komentari