Učitelji ogorčeni: Opasno je i neodgovorno dolaziti u škole, tražimo hitno ukidanje obveze dolaska

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je dopis Ravnateljstvu civilne zaštite u kojem traže ukidanje obveze dolaska zaposlenika u škole iako učenika nema, što ocjenjuju nepotrebnim i za zdravlje rizičnim.

“Na uzorku od 627 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj (dakle više od 30% škola u RH) u škole je danas, 18. ožujka 2020. godine, došlo, kao i jučer, ukupno 23 učenika 1. do 4. razreda.”

Stoga smatramo da je doista opasno i neodgovorno dovoditi u rizik građane (od zaposlenika do učenika i roditelja) dolaskom u škole jer u ovoj izvanrednoj situaciji, a u kojoj su potrebne pojačane higijenske mjere, uvjeti za rad u školama nisu ostvareni te se mogućnost zaraze povećava ovakvim okupljanjima. Tim više što su apsolutno nepotrebna budući da zaposlenici rade i od kuće”, stoji u dopisu u kojem navode i pojedinačno po županijama koliko učenika zapravo dolazi i dalje na nastavu. Navode tako da u cijeloj Hrvatskoj u škole dolazi samo 23 učenika.

“Sukladno današnjim informacijama s terena, velik broj zaposlenika i dalje nam javlja kako moraju dolaziti u škole iako učenika nema, pa ponovno molimo da izrijekom ukinete mogućnost takvog nepotrebnog i za zdravlje rizičnog dolaska u škole. Među zaposlenicima koji dolaze u škole ima i trudnica, osoba s narušenim zdravljem, starijih osoba i osoba čiji su članovi obitelji u samoizolaciji. Danas su nam se obratile tri trudnice koje moraju dolaziti u škole bez nužnih higijensko-sanitarnih uvjeta, a u školama nema djece.



Zaprimili smo i veći broj upita iz Koprivničko-križevačke županije u kojoj od ponedjeljka uopće nema djece, no u škole se mora dolaziti iako se radi od kuće, iako u mnogo škola nema osnovnih higijensko-sanitarnih uvjeta, iako su zaposlenici ionako na raspolaganju od 0-24 (osobito zbog čestog pucanja veze zbog čega se moraju uključivati u kasnim noćnim satima te slati i provjeravati radove koje dobivaju od učenika), kao i administrativno osoblje koje ima uvjete za rad od kuće pa smatramo da je vrlo opasno i neodgovorno izlagati građane dodatnom riziku u zatvorenom prostoru škola.

Stoga Vas molimo za hitno postupanje te ponavljamo da ovakve neodgovorne odluke pojedinih ravnatelja te nepoduzimanje potrebnih mjera predstavljaju direktnu opasnost za zdravlje zaposlenika te potencijalnu ugrozu učenika i roditelja koji svoju dovode djecu u škole. Stoga apeliramo na sve građane da budu odgovorni te da ne ugrožavaju sebe i druge.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje je stava da će slijediti Vaša uputstva pa vas molimo da što žurnije pošaljete upute kako se zaposlenici, učenici i roditelji ne bi izlagali nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole.

I dalje pozivamo sve građane na strpljenje i solidarnost prema bližnjima, osobito starijima i nemoćnima, a pozitivnim stavom moramo biti potpora jedni drugima jer samo povećanom odgovornošću, strpljivošću, disciplinom i solidarnošću možemo prebroditi ovu izvanrednu situaciju i uspješno savladati sve zadaće koje su pred nama”, stoji u dopisu.

Komentari