Učenici od jeseni u školskim klupama: Osniva se i posebno tijelo

Ako se pojavi slučaj zaraze učenici će u samoizolaciju, a nastavu će četrnaest dana pratiti od kuće.

Od 7. rujna učenici bi trebali nastavu pohađati u školama, uz pridržavanje svih mjera, potvrdilo je Ministarstvo obrazovanja. Za početak školske godine pripremili su i pričuvne scenarije s nastavom na daljinu, ili mješovitim modelom.

Učenici su se počeli vraćati u škole u Njemačkoj, a britanski premijer povratak u škole naziva nacionalnim prioritetom.

Za manje od 30 dana svi će u školske klupe. Osniva se i posebno tijelo: od epidemiologa do učitelja. Zadatak je razrada scenarija i prijedlozi mjera Stožeru.



“Vidjet će se hoće li se i u kojoj mjeri nositi maske, hoće li postojati pregrade između učenika, to su sve mjere koje se trebaju iz dana u dan razraditi u toj radnoj skupini”, rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

S radom počinju za 7 dana. Iz Ministarstva poručuju, cilj je da učenici budu u učionicama, u iznimnim slučajevima osigurat će se i online nastava.

“Prije svega trebalo bi napraviti nekakav presjek koliko je to visokorizičnih i kroničnih zaposlenika, a da se to napravi Zavod za javno zdravstvo mora odrediti koje skupine spadaju u visokorizične skupine, jer mi moramo zaštiti život prije svega”, rekla je Tuškan.

Da će se u škole ići za još je u ponedjeljak potvrdio epidemiolog Capak.

“Djeca će ići u školu. Imamo dobru epidemiološku situaciju i trend brojeva nam je u padu pa bi djeca mogla i morala ići u školu”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U Njemačkoj su se već počeli vraćati.

“Prioriteti su oprečni, zaštita zdravlja s jedne strane, što nam je vrlo važno, a s druge strane želimo osigurati pravo na obrazovanje svakog djeteta”, rekla je berlinska senatorica za obrazovanje, mlade i znanost Sandra Scheeres.

“Mnogi učenici su sretni jer se vraćaju”
Negdje maske samo na hodnicima, a negdje i u učionicama.

“Preporuka da djeca nose maske je stigla kasno. Imam osjećaj da sve rade u zadnji trenutak i da je velika zbrka. Ne vjerujem da će škole ostati otvorene”, rekla je majka učenika Michele Faguet.

“Najveći strah je da će se škole ponovno zatvoriti, mnogi učenici su vrlo sretni što se mogu vratiti u škole što je jedinstvena pojava. Obično mnogi žele ostati kod kuće i raduju se praznicima, ali sada je potpuno drugačije”, rekao je predstavnik učenika iz Berlina, Miguel Gorgona.

I britanski premijer je za otvaranje škola.

“Nije u redu da djeca provedu još vremena izvan škole. Puno je bolje za njihovo zdravlje, fizičko i mentalno, a očito i za obrazovanje ako se svi vrate u školu u rujnu. Naša moralna dužnost kao zemlje je da osiguramo da se to dogodi”, rekao je Boris Johnson.

Od jeseni nastava u učionicama, ako se pojavi slučaj zaraze učenici će u samoizolaciju, a nastavu će četrnaest dana pratiti od kuće, pišu Vijesti.hr.

Komentari