U ŽZH se uvodi kažnjavanje govora mržnje i nasilja na internetu

Nasilje na internetu i govor mržnje uskoro bi novim izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Županije Zapadnohercegovačke trebali biti kažnjivi na području te županije, potvrđeno je za Fenu iz Odsjeka za odnose s javnošću i marketing MUP-a ŽZH.

„Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH planira uskoro raditi izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru u ŽZH. Spomenutim izmjenama i dopunama društvene mreže, internet stranice, forumi i sve druge internet platforme na kojima nadležna tijela za provođenje Zakona poduzimanjem radnji mogu utvrditi identitet osoba koji svojim postupcima vrše prekršaje protiv javnog reda i mira tretirat će se javnim prostorom te će se na njih odnositi odredbe spomenutog zakona“, naglasili su iz MUP-a.

Na izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u ŽZH, dodaju, bit će angažirani pravnici koji će utvrditi na koji način regulirati ovu oblast, a da se ne krše osnovna ljudska prava poput prava na slobodu govora.

Time bi ova županija među prvima prihvatila inicijativu i krenula u izmjene zakona kako bi se govor mržnje i nasilje na internetu sankcioniralo.
Riječ je o odgovoru na inicijativu koja je stigla iz Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, a koja je upućena svim županijskim ministarstvima.



Komentari