NOVI DETALJI MEGA AFERE U Bandićevim dubiozama sa žičarom nestalo 100 milijuna kuna? Evo kako su se pumpali troškovi

Goran Stanzl/PIXSELL

Milanu Bandiću upravo se valja ogromna nova afera, odnosno, rasvjetljavanje dubioza na projektu za zagrebačku žičaru.

Javnost je i ranije između ostalog doznala i da će sljemenska žičara po metru biti skuplja i od švicarske, optočene Swarovski kristalima, koja vodi do vrha Matterhorn.

Netko, evidentno iznimno dobro upućen, snimio sedmosatni video materijal Operacija žičara, koji stoji na YouTubeu. Sedam sati priče o zagrebačkoj žičari, sa stotinama dokumenata i ugovora, s cijenama koje su konstantno rasle.



Forenzička analiza projekta

U videu opsežno i detaljno, poput forenzičara analizira kako su i zašto troškovi izgradnje žicare otišli u nebo. Od malih svota poput one u kojem profili mijenjaju cijenu od 374 kune po komadu kakav je bio u osnovnom ugovoru do 516 kuna u aneksu. Ili kad dokazuje kako je promjenom naziva ventila cijena narasla s 200 kuna na 40 tisuća kuna.

Od malih do većih faktura teških stotine tisuća i nekoliko milijuna kuna. Taj rad koji je objavljen i na Youtubu nije došao ovih dana samo do redakcija…

“Jako je uzbudljiv, to su dokumenti, govore o velikim aneksima velikog ugovora, posebno se referira na Doppelmayr”, kazao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

Gradski zastupnik Renato Petek zahtijevao je i dobio proteklih mjeseci anekse ugovora, ali ne i ozbiljnog analitičara.

“Ovo je vrhunski materijal, istraživački doslovno”, kaže Petek.

Tko je autor? 

Na kraju videa Operacija žičara montirana je umjesto potpisa fotografija snajperista uz taktove Heroja ulice…. Autor je netko tko je insajder, tko ima pristup cijeloj dokumentaciji i poznaje projekt, procese i aktere do najsitnijih detalja. Glavna je teza autora ili grupe autora ovog videa da su se predstavnici Grada kao naručitelja, tvrtka GIP Pionir i tvrtka za nadzor udružili kako bi dorađujući troškovnike, stvarajući nove ugovore povećali troškove na račun građana.

“To je netko tko je rekao sad je dosta, e više ne može….”, kaže zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš.

Jer moglo je uvijek, barem je bila takva praksa. Primjerice, dodavanjem vantroškovničkih radova – nepredviđenim radovima koji nisu obuhvaćeni ugovorom i troškovnikom.

“Uvijek vam se dogode vantroškovnički radovi, inače sve do 20 posto je u okviru uobičajenog načina, ali kad vam jedna stavaka bude 100, 200 puta veća ili priprema nije dobra ili je nešto namjerno napravljeno”, rekla je Mrak-Taritaš, prenosi RTL.

Troškovi eksponencijalno rastu 

Najozbiljnija stavka kojom se temeljito bavi su troškovi iskopa građevinske jame na donjoj postaji. U ugovoru je to trebalo stajati 880 tisuća kuna. No kroz devet mjeseci naraslo je na 11 milijuna kuna. Na taj ćemo se slučaj vratiti kasnije u priči. Autor često ističe članke osnovnog ugovora između tvrtke GIP Pionir i Grada Zagreba.

Tvrtka GIP Pionir je dobila posao ponudivši najnižu cijenu. Predović je potpisao da će odraditi posao za 299 miijuna kuna. Otada je cijena gradnje žičare sukladno sklopljenim ugovorima i aneksima narasla na 389 milijuna kuna za građevinske radove.

Gubitak ljudskih života

Preciznije – prema podacima objavljenima na stranicama grada cijena je narasla za 89 milijuna kuna. Što se događa javnost je mogla vidjeti samo na površini, u videu se nudi dubinski uvid. Od prve lopate, odnosno vožnje bagerom….

Oko petog sata materijala autori nudi šokantan detalj u fazi nadzora. U dokumentu se navode odstupanja izvedbe konstrukcije projekta tijekom izvođenja koje je uočio projektant, tvrtka Elektroprojekt. Projektant zove revidente za čelične i armirano betonske konstrukcije. Autor videa objavljuje njihov nalaz. Datum je 20. siječnja ove godine.

Na donjoj postaji analizira se glavni stup žičare i revident navodi: “Otkazivanje tog elementa može izazvati pad kabina i gubitke ljudskih života. Razlog: greška u izvedbi”. U drugoj stavci zahtjeva se sanacija zidova, a u opisu utjecaja navodi se: “Otkazivanja izvedenog spoja za posljedicu može imati urušavanje dijela konstrukcije i gubitke ljudskih života”.

Profesor emeritus zagrebačkog Sveučilišta Boris Androić koji je u svojoj karijeri bio revident čeličnih konstrukcija – od poljudskog stadiona, Cibone do mosta preko Mirne.

“Bio sam angažiran kao revident za čeličnu konstrukciju”, kazao je ovlašteni revident Boris Androić.

Revident

Revident je po zakonu osoba zadužena za kontrolu projekta.

“Nakon toga uslijedila je izvedba izvedbenog projekta, on je bio korektan. Naknadno je došlo do radova na samom gradilištu koji nisu bili usklađeni s izvedbenom dokumentacijom i glavnim projektom”, kaže Androić.

Kada izlazi na gradilište, priča se komplicira.

“Dao sam završno izvješće. Mjeru sam preporučio da dođe do izmjene i dopune građevinske dozvole. Nakon toga nisam dobio nikakav odgovor. Nisam dobio saopćenje jesam li revident ili nisam”, rekao je Androić.

Ugledni profesor nije dobio nikakav odgovor, a na pitanje je li uobičajeno da se revidenti mijenjaju kaže: “Ja u svojoj praksi nisam imao”.

Miniranje kojeg nije bilo 

Ona koja je zanimljiva tiče se troškova iskopa građevinske jame na donjoj postaji. U osnovnom ugovoru ti su radovi trebali stajati 880 tisuća kuna. Geotehnička istraživanja pokazala su da se na tom području nalazi tlo C kategorije. To su materijali koje nije potrebno minirati nego se mogu kopati izravno, upotrebnom pogodnih strojeva. Po kubičnom metru to košta 20 kuna.

Snimkama nadzornih kamera kroz sve dane, izvor kani dokazati da je naknadno kroz, kako tvrdi različite manevre izvođača, naručitelja i nadzora, na toj lokaciji izmišljena A kategorija tla za koje je potrebno miniranje i B kategorija gdje je potrebno djelomično miniranjem. Obje su višestruko skuplje od C kategorije.

Iako inspekcijskim nadzorom nije utvrđeno postojanje A kategorije i iako su iskopi bili gotovi 27. ožujka, tek se osam mjeseci kasnije odobravaju iskopi A kategorije. No glavna nepoznanica u jednadžbi kako je moguće da su radovi na iskopu građevinske jame na donjoj postoji narasli za 12 puta, nalaze se na postaji Brestovac.

Naime, izvođač je u natječajnoj dokumentaciji u troškovnik ukalkulirao vrlo visoku cijenu radova na iskopima tla A kategorije, gotovo 580 kuna po kubičnom metru.

Kako su geotehničkim istraživanjima na ovom mjestu utvrđene male količine tla A kategorije, visoka cijena nije utjecala na povećanje ukupne svote u natječajnoj ponudi. U osnovni je ugovor ugrađena važna stavka: “Jedinične cijene iz troškovnika konačne su i nepromjenjive za svo vrijeme trajanja ovog ugovora. Jedinične cijene primjenjivat će se na sve izvedene količine bez obzira u kojem postotku iste odstupaju od količina u troškovniku”.

Iskop Gornje postaje

Slično se događa i kod iskopa Gornje postaje. Izvođač traži da mu se priznaju više radnje troškovnikom koji je sastavni dio aneksa 2 osnovnom ugovoru sveukupnog iznosa od 37,5 milijuna kuna još u svibnju 2019. Nadzor mu traženo priznaje na iznos od 21,6 milijuna kuna. Snimkama autor dokazuje da nije bilo tla A kategorije tj. miniranja. Također, otvoreni postupak javne nabave ističe da se radovi izvode u parku prirode u kojem je miniranje izričito zabranjeno.

Kako se onda u iskopima pojavio kamen, a nestao lapor kakvog nalazimo u okolici sljemena? Sve je to pokrila ova zgrada velikih dimenzija. Autor sedmosatnog videa trudi se dokazati da se ispod ovog krije namjera aktera da zarade više nego što je ugovoreno. Ponudio je stotine dokumenata.

Komentari