U Zagrebu se se kao nova mjera govori o masovnom testiranju brzim antigenskim testovima

Test, covid 19

U protekla 24 sata Hrvatska ima veći broj izliječenih nego novooboljelih pacijenata od koronavirusa. Novozaraženih je 2362, izliječenih 2483. No, još su 43 osobe koje izgubile bitku s virusom, a na respiratoru je 194 pacijenata.

Od prošlog tjedna u Zagrebu se se kao nova mjera govori o masovnom testiranju brzim antigenskim testovima.

Masovno testiranje kao alat za obuzdavanje pandemije u Zagrebu se najavljuje, ali detalji ne otkrivaju.

“Oni rade planove koji moraju biti realni. Mislim da idu na ciljane populacije gdje ima epidmioloških razloga za to. Mislim da će se svi ljudi na lokacijama gdje se procjeni da postoji potreba, da će tu biti dobar odaziv”, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.



Znanstvenik Ivan Đikić poručuje brzi testovi sprječavaju nekontrolirano širenje virusa i dovode do smanjenja broja zaraženih i umrlih: “To je velika pomoć jer su vrlo jeftini, jednostavni za korištenje, daju brze rezultate, nisu potrebni specijalizirani uređaji i potrebno je samo educirati ljude da pravilno uzimaju briseve”.

Primjeri iz Slovačke

Slovačka je ovako testirala stanovništvo starije od 10 godina, fokusirali su se na žarišta kako bi otkrili one bez simptoma i njihove kontakte. Zajednički stav o testiranju na razini Europe zemlje bi trebale donijeti za 2 do 3 tjedna.

“Tamo gdje imaju kvalitetnije testove i gdje su se usmjerili na testiranje osoba sa simptomima do 7 dana imaju visoku podudarnost s PCR testom koji je zlatni standard. Tamo gdje se išlo u širu populaciju dakle bez simptoma tu se očekuje 30 posto da se može detektirati pozitivnih”, kazala je Markotić.

Đikić upozorava važno je razviti strategiju takvog testiranje i povezati ih s pravilnim mjerama: “Mnogi da bi smanjili broj testiranja govore da bi trebalo testirati samo one sa simptomima. To nije točno. Antigeni testovi su najbolji zato jer u populaciji možete uloviti veliki broj asimptomatskih ljudi, one koji nemaju simptome, a imaju virus u respiratornom traktu. Zato su oni primarno i napravljeni”.

Nakon sastanka nacionalnog stožera s premijerom razmatraju se nove mjere kako bi brojke počele padati, zatvaranje i policijski sat nisu opcija, a u planu nije ni prelazak na online nastavu.

“Za studentsku populaciju je pitanje bi li to bilo dobro s obzirom na intezitet zaraze u Zagrebu vratiti studente u manje sredine i da budu u kontaktu sa svojim roditeljima, bakama i djedovima”, kazao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

U Zagrebu koji i danas ima najveći broj novozaraženih ne najavljuju strože mjere zatvaranja ili skraćivanja radnog vremena ugostitelja. Na koji način će u borbi s brojkama provoditi masovno testiranje tek trebaju otkriti.

Komentari