EPIDEMIJA U HRVATSKOJ U Hrvatskoj 2480 novih slučajeva zaraze, 26 osoba preminulo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14843. Među njima je 1221 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 118 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 56567 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 654 preminulo, ukupno se oporavilo 41070 osoba od toga 1690 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 29404 osobe.

Do danas su ukupno testirane 523 382 osobe, od toga 9206 u posljednja 24 sata.



U Zadarskoj županiji 46 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 46 je novozaraženih osoba koronavirusom. 16 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra, 15 sa područja Grada Benkovca, po dvije osobe su sa područja Grada Biograda i Općine Pakoštane, po jedna sa područja Grada Nina i Paga te općina Bibinje, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Starigrad, Sukošan, Škabrnja, Vir i Vrsi.

U Domu za starije i nemoćne osobe „Ivan Pavao II“ u Biljanima Donjim još je 10 štićenika i 6 djelatnika pozitivno na koronavirus, jedna štićenica ima blage simptome i ona je upućena u bolnicu, dok su svi ostali asimptomatski. Tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi djelatnici i štićenici, i još se čeka nalaz za nekoliko osoba. Oboljeli asimptomatski štićenici smješteni su u izolaciju u zasebne sobe, a ukoliko im se razviju simptomi bit će hospitalizirani.

U protekla 24 sata testirano je ukupno 294 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 850 stanovnika, a istekao je za 9522 osobe.

Izliječene su još 22 osobe i u ovome trenutku na području naše županije aktivan je 431 slučaj zaraze koronavirusom.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVD odjelima hospitalizirane su 23 osobe od kojih je 5 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 10 bolesnika s lakšim simptomima COVID-a 19.

U Šibensko-kninskoj 23 nova slučaja

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; devet ih je s područja Šibenika, sedam s područja Drniša, pet s područja Knina te po jedna osoba s područja Tribunja i Pirovca. Uglavnom se radi o kontaktima ranije oboljelih.

17 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 223 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 422 osobe.

U Karlovačkoj 58 novih slučajeva

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega su 19 osoba štićenici i 3 osobe zaposlenici jednog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe.Epidemiološka obrada je u tijeku te ćemo Vas izvijestiti sa više informacija nakon epidemiološke obrade.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1398 osoba. U samoizolaciji se nalazi 528 osoba.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 46 pacijenata od čega je 5 novoprimljenih, 8 je otpušteno, 1 osoba je na respiratoru, a na žalost jedna osoba je preminula (ženska osoba u dobi od 85 godina, s pridruženim bolestima). U samoizolaciji se nalazi 46 zdravstvenih djelatnika i 13 nezdravstvenih djelatnika OB Karlovac.

Na COVID odjelu ogulinske bolnice leži 16 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 8 djelatnika te bolnice.

Inspekcija SCZ Karlovac- područje Karlovca- trgovine-3. Nije utvrđeno kršenje mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj 56 novih slučajeva

Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 56 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (15 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 4 iz Cerne, 3 iz Vukovara, 3 iz Ivankova, 2 iz Vođinaca, 2 iz Jarmine, 2 iz Bapske, 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Ostrova, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Antina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Bokšića, 1 iz Borova, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Iloka, 1 iz Lipovca, 1 iz Nuštra, 1 iz Orolika, 1 iz Privlake, 1 iz Starih Jankovaca , 1 iz Štitara, 1 iz Tordinaca i 1 iz Trpinje. Preminule su tri osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2228, od kojih je 1737 osoba izliječeno, a ukupno je 32 preminule osobe.

Trenutno je u županiji 44 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 293 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 18051.

U samoizolaciji na području županije je 961 osoba.

Na području Zagrebačke županije 137 novooboljelih

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je 137 novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 3833 osoba s koronavirusom, izliječeno je 1467 osoba, a 27 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 2339 slučajeva.

Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i pet razreda srednjih škola s područja Zagrebačke županije.

U tri doma za starije sa šireg zaprešićkog područja pozitivno je 25 korisnika i osam djelatnika. U jednom od njih epidemiološka obrada je u tijeku.

U Dubrovačko-neretvanskoj 46 novih slučajeva

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 23 osobe iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Blata, tri iz Konavala, dvije iz Metkovića, po jednoj iz Ploča i Vela Luke te jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

Ukupno je zaraženo 19 osoba muškog spola i 27 osoba ženskog spola, a za njih 27 je utvrđena epidemiološka veza. Izliječeno je 39 osoba: 15 iz Dubrovnika, po šest iz Župe dubrovačke i Metkovića, tri iz Stona, po dvije iz Opuzena, Ploča i Konavala te po jedna osoba iz Blata, Vela Luke i s Mljeta. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 40 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri bolesnika na respiratoru (neinvazivna ventilacija) dok su tri na invanzivnoj ventilaciji.

U Zagrebu 677 novih slučajeva

U protekla 24 sata za Grad Zagreb u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1025 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 390 nalaza bilo pozitivno.

U NZJZ Dr. A. Štampar zabilježena je 181 pozitivna osoba, a Nacionalni je stožer izvijestio da je ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 677.

Od 895 obrađenih pozitivnih osoba: 277 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 389 osoba je kontakt COVID + osoba, tri su osobe doputovale iz Srbije, BiH i Slovenije. 41 osoba je štićenik/djelatnik domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 83 osobe obrada je još u tijeku.

Kod 16 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod tri osobe tijekom sportskih aktivnosti. 15 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Kod devet osoba moguća je izloženost tijekom izlazaka i ostalih društvenih i obiteljskih okupljanja. Obrada za 57 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine.

U Koprivničko-križevačkoj 55 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 55 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Od početka epidemije do danas na SARS – CoV-2 virus na području županije ukupno je testirano 7436 osoba.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno su aktivna 252 slučajeva bolesti COVID-19, 27 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 774 slučajeva bolesti COVID-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi, štićeniku Doma za starije i teško bolesne osobe „Senior care“ iz Križevaca, koja je u kliničkoj anamnezi imala više bolesti.

U Primorsko-goranskoj 161 novi slučaj

Primorsko-goranskoj županiji danas je 161 novozaražena osoba te 51 ozdravljena osoba. Ukupno je 1279 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti. 957 osoba je testirano. Udio starijih u ukupnom broju zaraženih danas se stabilizira na 12%, što znači da danas nemamo nastavka rasta zaraženih među starijom populacijom. Ukupno je 38 pozitivnih korisnika triju domova za starije koji su smješteni u izolacijske jedinice domova, odnosno u KBC-u, a jedan je korisnik doma jučer je, nažalost, preminuo u KBC-u.

U Gospiću dvije umrle i 18 novooboljelih osoba od Covida-19

U Ličko-senjskoj županiji je u protekla 24 sata 18 novooboljelih od Covid infekcije, a dvije su osobe umrle u bolnici u Gospići, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Dvoje umrlih su korisnici gospićkog Doma za starije i nemoćne u dobi od 83 i 92 godine, koji su uz dijagnozu Covida-19 imali i niz kroničnih bolesti, dodaju iz Stožer CZ.

Među 18 novozaraženih koronavirusom u županiji osam je iz Senja, četiri iz Gospića, tri iz Otočca, dvije su osobe iz Brinja te jedna iz Novalje.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U Ličko-senjskoj županiji trenutno je 174 aktivnih slučajeva Covida-19. Najviše ih je u gospićkom Domu za starije i nemoćne, njih 79. U Gospiću je još inficirana 41 osoba, u Otočcu ih je 20, u Senju 15, Novalji osam, a još ima pojedinačnih slučajeva u Perušiću, Brinju, Karlobagu i Korenici.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 56 osoba.

Pod mjerom samoizolacije su trenutno 262 osobe i policija u redovitom nadzoru nije utvrdila nepoštivanje te protuepidemijske mjere.

Od početka pandemije u županiji je ukupno oboljelo 597 osoba, 398 je izliječenih, a 25 osoba je umrlo.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 17 novozaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od početka ovog tjedna umrle su četiri osobe, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S područja Bjelovara devet je novozaraženih osoba, dvije su s područja grada Daruvara, a po jedna s područja je grada Garešnice te općina Kapela, Sirač, Zrinski Topolovac, Nova Rača i Rovišće.

U samoizolaciji je 805 osoba.

Od početka tjedna na području Bjelovarsko-bilogorske županije umrle su četiri osobe s koronavirusom, a ukupno su zabilježena 22 smrtna slučaja povezana sa covidom-19.

U Ličko-senjskoj županiji 18 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 18 je novooboljelih osoba od covida-19 te su dvije osobe preminule.

8 oboljelih osoba je s područja Senja, 4 s područja Gospića, 3 iz Otočca, 2 iz Brinja te jedna iz Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Dvije osobe starije životne dobi (83 i 92 godine) preminule su u OB Gospić. Preminule osobe su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti.

Ukupno je oboljelo 597 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 174 aktivnih slučaja, 398 osoba je izliječeno te 25 osoba preminulo.

U Istarskoj županiji 53 nova slučaja

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 555 uzoraka briseva na COVID-19.

Potvrđeno je 53 novozaraženih osoba s područja županije. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 29 novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije. Riječje o dvanaest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lekenik.

U Požeško-slavonskoj 25 novih slučajeva

Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 154 slučaja zaraze koronavirusom, 136 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 440 osoba, a ukupno je testirano 13.030 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 179 uzoraka, od kojih je 25 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

Udruga ordinacija protiv da KB Dubrava bude COVID bolnica

Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je u od ministra zdravstva da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrave covid bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji.

Iz te udruge su poručili kako potpuno razumiju ogorčenost zaposlenika KB Dubrava nakon što je ta bolnica proglašena covid bolnicom kojoj se stavlja na teret skrb o oboljelima, umjesto ravnomjerne opterećenosti svih zdravstvenih ustanova i zaposlenika ustanova.

Komentari