U trenutku zastoja pregovora Sj. Koreja ispalila neidentificirane projektile

Sjeverna Koreja u četvrtak, objavila je južnokorejska vojska, što je prvi takav sjevernokorejski potez nakon gotovo mjesec dana, u vrijeme zastoja u pregovorima o denuklearizaciji između Washingtona i Pjongjanga.

Južnokorejska vojska pojasnila je da je Pjongjang ispalio dva projektila iz istočne pokrajine te da su projektili pali u more, uz obale te pokrajine.

Japanska obalna straža objavila je pak kako je Sjeverna Koreja vjerojatno lansirala projektil, a ministarstvo obrane je naglasilo kako projektil nije ušao u japanski zračni prostor niti u isključivi gospodarski pojas.

Pjongjang je krajem listopada ispalio dva projektila kratkog dometa koji su pali u more između teritorija Sjeverne Koreje i Japana, a od tada nisu zabilježeni takvi slučajevi.



U travnju je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un SAD-u dao rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost u pregovorima, a posljednji pregovori 5. listopada nisu bili uspješni.

SAD zahtijeva da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog naoružanja, dok Sjeverna Koreja traži obustavljanje zajedničkih vježbi SAD-a i Južne Koreje, kao i ukidanje sankcija.

Komentari