U tijeku sanacija požarišta kod Trogira i čuvanje terena: Situacija je dobra

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Situacija na požaru kod Segeta Gornjeg je dobra, u tijeku je saniranje i čuvanje terena. S obzirom na dobro stanje na požarištu, sinoć od 20 sati 55 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz drugih županija i Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Zadar i Dubrovnik otpuštene su s požarišta te se vraćaju u svoje matične postrojbe, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Tijekom jučerašnjeg dana nije došlo do daljnjeg širenja požara te je za sada procijenjena površina ostala na oko 1600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.

Na gašenju je u posljednja 24 sata bilo stalno angažirano oko 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, što domicilnih vatrogasnih snaga Splitsko-dalmatinske županije, a što snaga koje su došle iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske županije te iz 3 Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a: Split, Dubrovnik i Zadar. Za gašenje i saniranje požara iz zraka su tijekom dana bila angažirana i 3 protupožarna zrakoplova Air-tractor Fire Boss te 2 Canadaira CL-415.

Zračne snage su korištene na način da u zraku gotovo u svakom trenutku bude neki protupožarni zrakoplov, a zbog mogućeg bržeg djelovanja jedan Canadair CL-415 s posadom bio je tijekom cijelog dana stacioniran u zračnu luku Split



Požar između Mitla i Rastovca

Požar raslinja u srijedu je izbio i na otvorenom prostoru na području Krušvar kod Trilja. Njime je zahvaćeno oko 5 ha niskog raslinja te hrastove i borove šume, a zbog blizine naselja zatraženo je angažiranje jednog Canadaira CL- 415 te jednog Air-Tractora Fire Boss. Od zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD-a Sinj te DVD-ova Trilj i Dicmo. Požar je ugašen u 18:30 sati.

“Spomenimo kako je jutros u 01:24 sat ŽVOC Split zaprimio dojavu o požaru raslinja na području između Mitla i Rastovca u blizini granice sa Šibensko-kninskom županijom”.

Angažirane su sve raspoložive snage iz operativne zone Trogir: JVP i DVD Trogir, DVD-ovi Seget-Vranjica, Okruk i Slatine te od drugih postrojbi iz županije: JVP Split i DVD-ovi Gata, Kučiće, Split, Žrnovnica i Podstrana. Zbog blizine sa Šibensko-kninskom županijom na požarište su upućeni i vatrogasci iz  Primoštena i Rogoznica. Tijekom noći na požarištu je bilo 57 vatrogasaca sa 16 vozila.

Požar je lokaliziran u 07:00 sati, a opožarena površina iznosi oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja te nešto borove šume. Osiguranje i sanacija požarišta je u tijeku.

Gori i na području Dubrovačko-neretvanske županije

JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo je dojavu 4. kolovoza u 11:00 sati o požaru na području Trnovice u blizini granice sa BiH. Požar se nošen vjetrom proširio na veće područje zahvativši većinom travu, nisko raslinje i makiju, ali bez ugrožavanja naselja. U gašenju požara sudjeluje 27 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Dubrovačko Primorje te DVD-a Slano, Ston i Ponikve. Gašenje je u tijeku.

Komentari