U Švedskoj se covid-potvrde uvode za okupljanja u zatvorenom

Pixabay

Dva mjeseca nakon što je ukinula sva epidemiološka ograničenja, Švedska ponovno uvodi određene restrikcije i to ponajprije za necijepljene osobe.

Ministrica zdravstva i socijalne skrbi Lena Hallengren na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare objavila kako Švedska od 1. prosinca propisuje kontrolu covid-potvrda osoba starijih od 16 godina na svim javnim okupljanjima u zatvorenom prostoru s više od 100 sudionika. Radi se o prvoj reguliranoj primjeni covid-potvrda unutar švedskih granica od početka pandemije. Za razliku od ostatka Europe, švedski građani dosad su ih koristili samo za prelazak državne granice.

Švedska uvodi covid-potvrde
“Infekcija se ponovno širi Europom. Iako u Švedskoj još nije došlo do toga, moramo biti spremni na to da bi zaraženih moglo biti sve više. Zavod za javno zdravstvo predložio je uvođenje covid-potvrda za okupljanja u zatvorenom više od 100 osoba i vlada se s time složila. Ovo je teška odluka. Svi bismo željeli da se pandemija završi”, objasnila je Hallengren.

Budući da je epidemiološka situacija u Švedskoj već mjesecima relativno povoljna, a stope zaraze i smrtnosti među najnižima u Europi, vlada premijera u odlasku Stefana Löfvena očito je odlučila reagirati preventivno i izbjeći prijašnje kritike za neadekvatno i sporo reagiranje na širenje koronavirusa. Trenutačno je stopa zaraze u Švedskoj višestruko manja nego u susjednim zemljama, no u nekim graničnim područjima, poput pokrajine Skåne, koja se ekonomski snažno naslanja na Dansku, ovaj tjedan bilježe se povećane stope zaraze.



Karin Tegmark Wisell, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo rekla je da Švedska dosad nije zabilježila veliki porast broja zaraženih, ali da je današnja odluka način da se spriječi eventualno preopterećenje bolničkog sustava. U švedskim bolnicama trenutačno se od covida-19 liječi 283 pacijenata, od kojih je 29 na respiratorima.

“Vjerujemo da je pred nama povećano širenje zaraze i ne možemo samo sjediti i nadati se najboljem. Zaraza se najviše širi u zatvorenim prostorima, posebice među odraslim osobama koje nisu cijepljene. Vi koji se još niste cijepili, svakako to učinite odmah. Cjepivo štiti od infekcije, teške bolesti i smrti, ali ne potpuno i apsolutno. Iako je rizik bitno manji, cijepljeni se također mogu zaraziti i širiti zarazu”, rekla je Tegmark Wisell i dodala kako covid-potvrde zasad neće vrijediti za restorane i druge ugostiteljske objekte, trgovine, škole, fakultete i ostale javne prostore.

Zasad nema drugih novih mjera, ali ne isključuju ih ako se situacija jako pogorša
“U ovom trenutku ne vidimo razloga za dodatnim mjerama. Ako u bliskoj budućnosti dođe do naglog porasta zaraze, onda i to dolazi u obzir”, kazala je još.

Treba naglasiti i da covid-potvrde u Švedskoj unatoč posljednjoj odluci neće biti prepreka sudjelovanju na okupljanima u zatvorenom. Organizatori okupljanja, posebice u sektoru kulture i sporta, ne moraju nužno tražiti covid-potvrde od sudionika, ali u tom slučaju morat će ograničiti broj sudionika, osigurati razmak među njima i poštivati alternativne mjere koje će u sljedećim danima donijeti Zavod za javno zdravstvo. No, ministrica Hallengren vjeruje da će se na većini okupljanja ipak tražiti covid-potvrde, jer je to najbolji i najlakši način da se manifestacije odvijaju kao i dosad.

Do srijede je Švedska s obje doze cijepila 81,7 posto populacije starije od 16 godina, još otprilike četiri posto odraslih primilo je jednu dozu cjepiva, kao i oko 40 posto djece od 12 do 15 godina. Stopa cijepljenja starijih od 60 godina veća je od 90 posto, što je temelj drastičnog pada smrtnosti od covida-19 u Švedskoj početkom ove godine.

Vraćaju testiranja
Nekoliko sati prije odluke o covid-potvrdama, švedski Zavod za javno zdravstvo ukinuo je još jednu kontroverznu odluku. Naime, ukidajući sve epidemiološke mjere 29. rujna, Zavod je zdravstvenim ustanovama preporučio da ne testiraju cijepljene i preboljele osobe sa simptomima covida-19. Njima je bilo preporučeno da ostanu kod kuće dok simptomi ne prođu i potom se vrate redovnim aktivnostima, no od 22. studenoga svima u Švedskoj koji sumnjaju na koronavirus ponovno se preporučuje testiranje.

Zbog ove odluke broj provedenih testova pao je s 143.000 tjedno sredinom listopada na samo 90.000 početkom studenoga, no sada se ponovno očekuje povećanje.

 

Komentari