U Hrvatskoj 508 novih slučajeva koronavirusa, preminulo sedam osoba

Foto: Josip Regovic / POOL / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 508 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2818

Među njima je 384 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.

Preminulo je 7 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 20440 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 324 preminulo, ukupno se oporavilo 17298 osoba od toga 345 u posljednja 24 sata.



U samoizolaciji je trenutno 14363 osoba.

Do danas je ukupno testirano 358 515 osoba, od toga 4989 u posljednja 24 sata.

U Osječko baranjskoj 38 pozitivnih

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 298 uzoraka od kojih je 38 bilo pozitivno na koronavirus.

Po boravištu novopozitivne osobe su iz 16 naselja Osječko-baranjske županije.

Najviše novopozitivnih je s područja gradova Osijek (14) i Đakovo (9). Po dvije novopozitivne osobe su s područja gradova Našice i Belišće te općina Marijanci, Semeljci i Satnica Đakovačka, dok je po jedna zaražena osoba s područja grada Donjeg Miholjca te općina Bilje, Čepin, Čeminac i Strizivojna.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 30 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. Na žalost, u zadnja 24 sata preminule su tri osobe koje su bile hospitalizirane u KBC-u; muškarac iz Kozarca (rođen 1951. godine), zatim žena iz Vuke (rođena 1936. godine) te žena iz Osijeka (rođena 1939. godine). Uz posljedice izazvane SARS-CoV-2 virusom, svi su imali i druga teža oboljenja, javlja lokalni stožer.

U Splitsko-dalmatinskoj 27 novooboljelih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 371 obrađenog testa danas je 27 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Kaštela 3, Muća 1, Omiša 1, Otoka 1, Podstrane 2, Sinja 3, Solina 3, Sutivana 1 i Trogira 1 osoba.

Od 27 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1395 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 31 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

U Primorsko-goranskoj 11 slučajeva

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata na području Županije pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 11 osoba, dok su 24 osobe ozdravile.

U ovome trenutku na području Primorsko-goranske županije 109 je aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti, a obrađeno je 450 uzoraka.

Diljem svijeta radi se na razvoju 190 cjepiva, 11 ih je u finišu, a cijena će biti ispod deset eura

I Koprivničko-križevačkoj tri nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđena tri nova slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o dvije osobe s križevačkog te jednoj osobi s đurđevačkog područja.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 49 slučaja, dvije osobe su oporavljene od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 273 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 139 osoba.

U Sisačko moslavčkoj 18 novooboljelih

Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je osamnaest (18) novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Kutine, jedno josobi s područja grada Petrinje i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, javlja lokalni stožer.

U Zagrebu 201 novozaražena osoba

Zagreb je zabilježio rekordan broj novih zaraženih osoba. “Radi se o 201 osobi“, kazao je za DNEVNIK.hr ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. Očekuje se detaljnije priopćenje lokalnog Stožera.

U Istri jedna novozaražena osoba

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 145 uzoraka briseva (107 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđen jedan pozitivan.

Radi se o uvezenom slučaju, osobi koja je boravila i vratila se iz Ruske Federacije. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 192 osobe, javlja lokalni stožer.

U Brodsko posavskoj sedam novozaraženih 

U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Šest zaraženih osoba ima prebivalište na području grada Slavonskog Broda, a jedna na području općine Oriovac.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 674, dok je broj aktivnih slučajeva 28 (3 više nego prethodni dan). Kao i prethodnih dana, hospitalizirano je 7 osoba, od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 278 osoba (16 osoba više nego prethodni dan).

Šostar: Predložit ćemo maske i u zatvorenim i na otvorenim prostorima

“Ono što bih htio napomenuti da Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01% stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan. Jučer sam bio u gradu i vidio sam kako se mladi ponašaju, nadam se manjina. Stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti i stoga će sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno”, rekao je dr. Zvonimir Šostar.

“Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobe između 40 i 60 godina. Kad preskoči na starije, a u Zagrebu je gotovo 20% starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i “Zaraznu” i “Dubravu” te možda otvarati nove kapacitete”, ističe.

Sutra će se doraditi mjere, ideja je da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

“Vidimo da imamo ljude u javnom prijevozu koji ne nose maske, ljudi u prodajnim centrima na hodnicima ne nose maske kao da u hodnicima nema virusa. Nijemci, Šveđani, Francuzi pa čak i Talijani nose maske”…

Više pročitajte OVDJE.

Komentari