U subotu djelomice sunčano, bura, na kopnu hladno jutro; U nedjelju ponovno južina

Subota će na istoku Hrvatske biti pretežno sunčana, prijepodne još ponegdje uz promjenljivu naoblaku. Jutro hladno, a uz mjestimice umjeren jugoistočni vjetar temperatura će danju porasti do 8 °C.

Podjednaka temperatura mjerit će se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne također biti više oblaka nego popodne. Jutro hladno, mjestimice uz mraz i temperaturu između -3 i 0 °C.

Najhladnije će jutro biti u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre, uglavnom od -7 do -4 °C. Na obali ujutro pak od samo 1 do 8 °C na ponekim otocima. Danju će sunčanih sati biti mnogo uz temperaturu od 7 °C u gorju do 12 °C na moru. Upozorenje za vjetar odnosi se na podvelebitsko područje samo u noćnim i jutarnjim satima, kada će još mjestimice biti olujnih udara bure. Danju će bura oslabjeti, pa će more na sjevernom Jadranu biti uglavnom malo valovito.

Malo valovito more bit će i u Dalmaciji, uz prevladavajuću vedrinu, u unutrašnjosti i hladno jutro, temperaturne “minuse” i mraz, a najviša dnevna temperatura bit će većinom od 10 do 14 °C.



I na jugu Hrvatske relativno toplo poslijepodne. U noći i ujutro duž obale će puhati umjerena bura, ponegdje još s jakim udarima, a danju će oslabjeti. Dan će uz obilje sunčanih sati biti idealan za boravak na otvorenom.

U nedjelju jačanje južine…

“U većinom sunčanu nedjelju na kopnu će još ujutro biti temperaturnih “minusa”, a tijekom dana će zapuhati jugozapadnjak, koji će u ponedjeljak mjestimice imati i olujne udare. Novi tjedan bit će dinamičan – povremeno uz kišu, jak vjetar, početkom tjedna i osjetno zatopljenje, a sredinom tjedna postoji pak mogućnost i za snijeg, posebice u gorju.

U nedjelju će već neki i na Jadranu predosjećati promjenu vremena – okreće na jugo, dolazi sve više oblaka, a na sjevernom Jadranu može pasti i malo kiše. Početak tjedna stoga će biti kišovitiji i vjetovitiji, uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar. I temperatura zraka osjetno će porasti, osobito jutarnja. U utorak jugo će oslabjeti, a malo kiše bit će još ponajprije na jugu zemlje. No, već u srijedu dolazi nova izraženija kišna epizoda.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Komentari