U Štampar stigli testovi koji otkrivaju mutirane sojeve virusa: Novi test deset je puta jeftiniji

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” validirao je testove koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

Novim testom možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus, objasnila je u srijedu za Dnevnik HTV-a Matea Kvaternik Celjak iz “Štampara”.

Test je 100 posto pouzdan u detektiranju britanske varijante koja je u Hrvatskoj najraširenija, a traje sat i 45 minuta.

U “Štamparu” kažu da su se nove varijante do sada otkrivale isključivo sekvenciranjem genoma virusa koje stoji više od 1000 kuna.



Novi test deset je puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš.

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve više.

“Na britanski soj virusa otpada oko 50 posto”, kažu iz “Štampara”, a iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da je ta varijanta ušla i u zatvor u Remetincu gdje je zaražen službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja, no u “Štamparu” kažu da je riječ o blažoj inačici koja se još istražuje.

“To je također brazilska varijanta, ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost”, objasnila je Vraneš.

U Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna. U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti.

Komentari