FOTO/VIDEO U Splitu obilježena 29.obljetnica Hrvatske ratne mornarice

Morh.hr

Ministar Banožić čestitao je pripadnicima HRM-a njihov Dan zahvalivši onima koji su nesebičnošću i požrtvovnošću doprinijeli nastanku i razvoju HRM-a te obrani domovine

U Splitu je u četvrtak, 17. rujna 2020. godine održano svečano obilježavanje 29. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH ujedno njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i drugi.

Svečanost obilježavanja obljetnice Hrvatske ratne mornarice započela je u jutarnjim satima budnicom Orkestra Hrvatske ratne mornarice na splitskoj rivi, a središnja svečanost i postrojavanje pripadnika HRM-a održano je u luci Lora. U prigodi obljetnice najviši uzvanici odali su poštovanje poginulima u Spomen sobi poginulih pripadnika HRM-a, a potom je održana misa za poginule hrvatske branitelje.



Pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitke na njihovoj obljetnici uputio je u ime predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić zahvalivši onima koji su svojom nesebičnošću i požrtvovnošću u Domovinskom ratu doprinijeli njenom nastanku i razvoju, te obrani domovine.

Ministar je istaknuo važnost ponovnog ustrojavanja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama i potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku može jamčiti sigurnost u prostoru Jadranskog mora, te spomenuo projekte koji pridonose njezinom jačanju i sposobnostima. To je, među ostalim, nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova koji su važni za stalni nadzor teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te remont raketnih topovnjača, čime će se i dalje osigurati nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru. Najavio je kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede HRM-u uskoro biti predana i dva brza čamca dvojne namjene čime se proširuju sposobnosti naše Obalne straže.

 

Osim modernizacije, ključni za uspješnu realizaciju zadaća su ljudi te je u tom kontekstu ministar istaknuo važnost studija Vojnog pomorstva na kojem se obrazuju buduće generacije pomorskih časnika.

Podsjetio je i kako se trenutno brod i posada nalaze u NATO operaciji Sea Guardian, a naši mornari sudjeluju u međunarodnoj operaciji potpore miru Europske unije – Atalanta, čime Republika Hrvatska pokazuje čvrstu predanost zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru.

Izaslanik predsjednika RH Dragan Lozančić uputivši čestitke u ime predsjednika RH u svom je obraćanju naglasio: “Hrvatska pomorska tradicija seže daleko u povijest, a najslavniji dio ste ispisali vi u Domovinskom ratu. Pokazali ste kako se srcem brani svoje. Vi mornari najveća ste vrijednost koju Hrvatska ratna mornarica ima. S morem i od mora živimo. Vas pozivam da ga i dalje čuvate, a na nama je da vam to olakšamo stalnim ulaganjem u Hrvatsku ratnu mornaricu”.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj čestitajući u ime pripadnika Oružanih snaga RH podsjetio je kako je Hrvatska ratna mornarica nastala gotovo ni iz čega, ali je u Domovinskom ratu izrasla u silu koja je otjerala okupatora, a danas je to organizirana i osposobljena snaga za očuvanje hrvatskih interesa na Jadranskom moru. Napomenuo je kako planovi modernizacije trebaju biti u skladu s trenutačnim mogućnostima društva, ali i istaknuo da težište mora biti na mirnodopskim zadaćama pomorske sigurnosti te je zbog toga izgradnja obalnih ophodnih brodova i radarskih sustava kritično važna.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na neizvjesne i dramatične povijesne trenutke stvaranja naše ratne mornarice, a kojI službeno počinju 14. rujna 1991., kada je odlukom predsjednika dr. Tuđmana admiral Sveto Letica imenovan njezinim prvim zapovjednikom.

“Prvi brod u floti bio je desantno-jurišni brod 103, uzapćen u Brodogradilištu Greben u Veloj Luci. U šibenskoj vojarni Kuline zarobljeno ih je 15, dok su radnici Mornaričkog tehničkog Remontnog zavoda Velimir Škorpik preuzeli Zavod zajedno s još 19 ratnih brodova i plovila. Ubrzo su ti brodovi zajedno s posadama obalnih bitnica, pripadnicima mornaričkog pješaštva i diverzantima te civilnim brodovima i gliserima probili pomorsku blokadu i otjerali neprijatelja s hrvatskog Jadrana”, podsjetio je kontraadmiral Raffanelli.

U prigodi obljetnice pripadnicima HRM-a uručene su odluke o promaknućima te nagrade i pohvale, a svečanost je upriličio i Orkestar HRM-a, piše morh.hr 

Komentari