U Splitu je danas uhićeno 12 ljudi, ali jedno ime se ističe: To je Zvonko Kotarac

Ilustracija Foto: MUP

U akciji PNUSKOK-a danas je u Splitu je uhićeno 12 osoba, među kojima su i zaposlenici Gradske uprave. Sumnja se u niz nezakonitosti s izdavanjem građevinskih dozvola, potvrdila je policija. Jedno ime se ipak ističe.

Zvonko Kotarac je splitski poduzetnik koji je jako dugo bio neupitan na tronu građevinskog poduzetništva u Splitu i Dalmaciji. Njegova tvrtke “Dal-koning”, koju je 1993. osnovao s Marinom Walner, nakon što je dugo radio u Dalmastroju i godinama kao asistent predavao mehaniku na FESB-u.

Tko je on uopće?

Kotarac je vlasnik hotela Amfora, najvećeg u Splitu, a vrijednog više od 26 milijuna eura. Hotel su projektirali Emil Šverko i Neno Kezić koji su također obuhvaćeni današnjom uskočkom akcijom u Splitu.

Kotarac je hotel Amforu izgradio gotovo 20 godina nakon kupnje zemljišta, a govorio je kako je to bila cijena njegova tretmana u gradskoj upravi. Aludirajući na lošu ulagačku klimu u Splitu.



Uz gradnju reprezentativnog hotela, za tri objekta s ukupno 70 stanova čekao je uporabnu dozvolu, a za još dva objekta je bio u procesu ishođenja građevinske dozvole, dok je četiri investicije imao u pripremi.

Podvizi Kotarca

‘Dal-koning”, bavila se čistim inženjeringom, a to je značilo sljedeće: kupi zemljište, ishoduj građevinske dozvole i angažiraj izvođače. Godinama je bio među tri najsupješije tvrtke u Dalmnaciji.

Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova. Gradio je cijle komplekse i u Zagrebu, imao velike projekte na Hvaru a osim u Hrvatskoj, okušao se gradeći u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Njegovi ‘Žnjanski blizanci’ izabrani su među tri najbolje stambene građevine u Republici Hrvatskoj za 2006. a godinu kasnije sagradio je kompleks Brodaricu (proglašena za najbolju stambenu izgradnju u RH 2007.). Gradio je i cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik.

Još investicija

Višak kapitala nastao u graditeljstvu prenio je u novu tvrtku Safir. Iskoristio sam svoje znanje, dobar odnos s bankama i poznavanje tržišta nekretnina u Splitu, objašnjavao je. Postao je vlasnikom četiriju robnih kuća u Splitu koje su preuređene i opremljene, te su Prima Grad, Maja, Prima 3 i robna kuća na Morpurgovoj poljani postale izvor dodatne enormne zarade od najmova.

U tvrtku ‘Plavi safir’ izdvojio je hotelijerski dio posla. Uz novosagrađenu Amforu vlasnik je prvog splitskog hotela s pet zvjezdica Atrium. Nakon “diskretnog i civiliziranog razvoda” njegova bivša supruga Snježana Kotarac navodno dobila imovinu čija vrijednost doseže 200 milijuna kuna.

Kotarac je, inače, iz Aržana kod Imotskog. Veliki je zaljubljenik u more i jahte, a njegova jedrilica Shipman 50 Carbon Yacht, vrijedna preko 700.000 eura, po mišljenju stručnjaka je najelegantnija i najljepša na Jadranu, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentari