U Splitsko-dalmatinskoj županiji 15 novozaraženih, svi su kontakti već oboljelih osoba

Ilustracija Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Rvanateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin iznijela je nove podatke vezane uz oboljele od koronavirusa.

‘U zadnja 24 sata imamo 15 novooboljelih. Ukupno imamo 192 oboljelih. Naglasila bih da su svi novooboljeli kontakti već oboljelih osoba, nisu importirani slučajevi, bili su u samoizolaciji a sada su počeli pokazivati simptome bolesti. Bris se pokazao pozitivnim. Situacija je pod kontrolom, to su osobe za koje smo očekivali da će oboljeti. Imamo 41 oboljelih zdravstvenih djelatnika, a očekujemo da će barem 10 zdravstvenih djelatnika izaći iz samoizolacije uskoro jer nisu pokazali simptome bolesti. Jučer nismo rekli da je od 9 novooboljelih bilo 2 djece roditelja koji su oboljeli’, rekla je Karin.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da trenutno u KBC-u ima 39 osoba koje boluju od koronavirusa.

‘U KBC Split ima 39 bolesnika u ovom trenutku. Otpustili smo i tri osobe koje su potpuno izliječene i čiji test je negativan. Od tih 39 bolesnika, većina imaju blage simptome bolesti. Neki od njih i umjerene, a 10 bolesnika je u jedinici intenzivnog liječenja. Od tih 10, četvero su iz Dubrovnika, troje iz Šibenika i troje iz naše županije. Od tih 10 jučer je dvoje odvojeno od respiratora, što je dobro, ali naravno, to moramo još uvijek tumačiti s oprezom. Ovi ostali bolesnici su boljeg kliničkog stanja. BOlnica funkcionira dobro, a uvodimo i neke organizacijske promjene tako da prijem, pregled i obrada bolesnika bude brža i jednostavnija. Imat ćemo mogućnost uzimanja briseva u prolazu bez zadržavanja.’



U karanteni se nalaze 22 osobe, od toga 2 vozača, od toga 7 stranih državljana. Jučer je katamaran Jelena stigao u Zadar iz Ancone. Od tih 36 putnika, 11 ih je s područja SDŽ. Epidemiolozi u Zadru su obavili preglede, i tih 11 putnika su poslani u samoizolaciju i dovedeni su do naše županije organiziranim prijevozom, izvijestio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban apelirao je na građane da se pridržavaju svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer, ali i svi županijski i lokalni stožeri.

‘Mi se nalazimo na početku Velikog tjedna, koji završava s Uskrsom. Molim vas, budite samodisciplinirani, držimo se svih uputa nacionalnog stožera, uputa županijskih i drugih stožera. Ne isključujći nikoga, pridržavajmo se toga kako bi Uskrs osvanuo kakav i treba biti, radostan i sretan, a posebno Uskrs koji svi možemo u krugu obitelji prakticirati na dostojanstven način, kako preporuča i Sveti otac’, zaključio je Boban.

Iz splitske su policije izvijestili da je vikend protekao mirno te nije zabilježeno puno kršenja mjera samoizolacije.

‘Provjeravali smo mjere samoizolacije, provjerili smo 275 osoba, a od njih su dvije kršile mjere samoizolacije, što je dobar nastavak trenda. Inače, u ovom trenutku na području županije imamo 1867 osoba u samoizolaciji. Od ponoći provodimo nadzor mjera novih e-propusnica. Ovaj vikend smo sankcionirali jednu 39-godišnjakinju s područja Trogira koja je na društvenim mrežama širila lažne vijesti o jednoj sugrađanki, da je kršila mjeru samoizolacije, što se nije pokazalo istinitim. Nju smo sankcionirali radi širenja neistinitih informacija, i to ćemo nastaviti i dalje jer je cilj da zaštitimo ljude’, poručio je načelnik splitsko-dalmatinske policije.

Komentari